Ronde 2
In de A-groep opnieuw geen ronde van enorme verrassingen, al waren er wel wat zwart-remises voor grootmeesters op de hogere borden. Migchiel de Jong had misschien op meer dan dit halfje mogen hopen tegen Postny. Hij volgde naar eigen zeggen lang een partij van Dubov, die hij in een half uurtje voorbereiding nog langs had zien komen. Pakte dapper niet de kwaliteit, maar blokkeerde het zwarte centrum en verkreeg wat voordeel. Toch hield de Grootmeester het uitstekend gelijk. Een waar spektakel kwam op het bord tussen Hommes en Zelbel, Renze Rietveld levert commentaar:

B-groep
Op bord 1 en 2 spelen twee echte winnaars, pakken een punt en op naar de volgende. Normaal is Bruno ook zo'n type, maar Constantijn nam de sneltrein naar remise. Vergis je niet; Bruno dacht wel na, maar Constantijn had na een remise in een toreneindspel nog 1:30 op zijn klok. Verder deze ronde maar 1 enorme verrassing, de overwinning van Cheng Di (Fide 1240, KNSB bijna 1800) op Fons van Hamond. Gelukkig was Fons ondanks dit resultaat wel bereid de organisatie uit de brand te helpen met wat printklusjes. Op naar de avondronde.

Ronde 3
A-groep
Weet u die sneltrein van Constantijn nog? Daar vlogen Anurag en Tiviakov met straaljagers overheen, want na 6 zetten was de vrede ook getekend. Het is ook zwaar, twee partijen op een dag. Bij Sipke en Turov kwam dat halfje iets ingewikkelder tot stand. Sipke was even vergeten dat c3 kon en kwam toen in een variant terecht waarin hij over een smal pad moest lopen om niet in de verdrukking te raken. Dat lukte, met 4 nauwkeurige zetten en toen was er voor Turov ook weinig meer om voor te spelen. Dubbele ronde overleefd en door richting Kerst.undefined Verder veel volgens rating, behalve dan bij de naar Den Haag verhuisde Noorderling Elmar Hommes, die als een ware Noorman door de titelhouders heen beukt. Puntje tegen Warmerdam, in een partij waar wit sterk en agressief leek te spelen. Plat wilde vandaag drie keer winnen.. Of Lucas twee keer verliezen.. Geen idee, in ieder geval volgde de partij een soort sinus-beweging, waardoor de Tjechische grootmeester er uiteindelijk met het punt vandoor ging. Volgens Plat ging hij met het converteren van zijn voordeeltje in de fout toen hij e5 speelde. Verder nauwelijks uitslagen die de oren doen spitsen, al had Sapale Saloni zich haar toernooi vast anders voorgesteld.

B-groep
Tijd om u voor te stellen aan Boudewijn Hoogeboom, de schrik van elke topper uit de B-groep. 2.5 punt uit 3 partijen, met een rating van 16xx, zo zie je ze niet vaak. Cheng Di blijkt menselijk en verloor van Leentjes.

Studenten kunnen schaken, bijna allemaal. Daarom organiseert het Schaakfestival nu al voor de tweede keer op rij een studentenschaaktoernooi.Vandaag was het tweede Studentenschaaktoernooi tijdens het Chess Festival. In de barre tegenwind vonden de studenten toch de weg naar Zernike om daar met z’n allen te strijden om de felbegeerde hoofdprijs van €150. Voor deze mensen, die echt wel weten hoe schaken werkt maar die nog nooit aan een toernooi hadden meegedaan, was dit een leuke kans om met een ontspannen toernooisfeer kennis te maken. undefined

Na het uitleggen van de klokken en de nodige gedragsregels (zoals pas de klok indrukken na je zet) begonnen de matadoren aan hun potjes van twintig minuten per partij. Het was een enorm spannende race van maar vijf ronden, met voor de laatste ronde vier mensen op drie uit vier. Dit leverde dus de nodige spanning op. Iedereen kon winnen van iedereen, en de spelers genoten zichtbaar van de leuke potjes. De vreugde was ook groot als iemand een goede zet vond of wanneer een mooie tactische truc gespeeld werd. Al met al was het een geslaagd succes, waarbij zes van de deelnemers in de prijzen vielen. Natuurlijk kon er maar een winnaar zijn, of in dit geval twee. Beide spelers eindigden op 4/5, wat een geweldige score is voor een eerste toernooi! Gefeliciteerd Jonah en Thiadrik, zij namen allebei €112,50 mee naar huis als beloning voor hun gedeelde eerste plaats. Daniel, Hylke, Oscar en Menzo werden gedeeld derde, waardoor ook zij niet met lege handen naar huis gingen.  Studieverening FMF trok voor de tweede keer op rij de verenigingsprijs naar zich toe door de meeste studenten deel te laten nemen. 

undefined

Alle deelnemers, bedankt en hopelijk tot volgend jaar!

Foto's: Harry Gielen en organisatie
Verslag: Jorik&Koen