A-groep

Benjamin Bok heeft het Chess Festival Groningen 2017 gewonnen. De Nederlandse grootmeester eindigde samen met  de Israëliër Evgeny Postny  op 7 uit 9 en kon op grond van weerstandspunten de titel opeisen. Bok was vooraf één van de favorieten en maakte die rol overtuigend waar. Achteraf betitelt Bok zijn winstpartijen tegen Sipke Ernst in ronde 4 en tegen Dmitri Kryakvin  in ronde 7 als cruciaal. Hij kan terugkijken op een solide, sterk toernooi. Zelfs in zijn remisepartijen zat er wellicht meer in. Voor het jaar 2018 is significante ratingwinst naar eigen zeggen Boks belangrijkste doel.  

undefined

Maxim Turov, Alexey Kislinsky en Stefan Kuipers eindigen gedeeld derde. Kuipers is daarmee de hoogst geëindigde IM en na Bok de beste Nederlander.  Gedeeld zesde  werden Sergej Tiviakov, Vojtech Plat, Roeland Pruijssers en Thomas Beerdsen. Die laatste kijkt terug op een redelijk tot goed toernooi, waarin hij zijn matige start goedmaakte met een aantal mooie aanvalspartijen.

De 15-jarige Indiër Rahul Srivatshav P wist de enige norm van het toernooi te behalen. Met scherp rekenwerk, spektakel en een TPR van 2526 gaf hij zijn visitekaartje overtuigend af en heeft hij zijn tweede IM-norm stevig in de pocket.  Ander talent - van eigen Groningse bodem - Lucas van Foreest,  was een stuk kritischer op z’n eigen spel . Hij eindigde met 5,5 uit 9 ergens bovenin de middenmoot. Hij betitelt zijn schaken in Groningen  als ‘incompetent’ en gaat zich vanaf nu voorbereiden op de B-groep van Tata Steel. Daar zal hij tegen  minstens even sterke tegenstand iets beter uit de hoek moeten komen.  

Verrassingen heten niet voor niets verrassingen en zijn dus zeldzaam. Dat was ook het geval tijdens deze editie van het festival . Dat betekent overigens niet dat er geen spectaculair schaak te zien was. De fans konden hun hart ophalen, niet alleen live in de toernooizaal, maar ook bij het deskundig commentaar van Gert Ligterink.  Noemenswaardig was de toernooistart van Elmar Hommes, die met een rating van iets boven de 2000 begon met twee-en-een-half uit drie tegen maar liefst drie titelhouders. In de rest van het toernooi  kon hij echter slechts één puntje bijschrijven.  Een soortgelijk scenario gold voor Bonno Pel, die ook met gemengde gevoelens terug zal kijken op zijn toernooi. Met creatief spel maakte de Groningse FM het zijn op papier sterkere tegenstand zeer lastig, maar kon hij zijn aanvankelijke vorm niet negen ronden vasthouden.  Na een goed toernooi in Hoogeveen bewees Machteld van Foreest door twee zeges in de laatste rondes, ondanks haar leeftijd, definitief thuis te horen in de A-groep van Nederlandse toptoernooien.

University Challenge

In de match tussen Dennis de Vreugt en Eelke de Boer was het puur genieten voor de fans. Beiden lieten creatief vechtschaak zien. Grootmeester De Vreugt is op schaakgebied de laatste jaren niet heel erg actief, maar allerminst roestig te noemen.

undefined

Ook De Boer bevestigde zijn talent met taai, scherp  en op zijn tijd zeer praktisch schaak. Spannend was de match tot en met de laatste dag, maar met 2,5 – 1,5 trok de ervaring uiteindelijk aan het langste eind.

B-Groep

In de tevens sterk bezette B-groep was Geon Knol de hoogstgeplaatste speler. De oude knol begon wat roestig  en moest in vrijwel al zijn partijen hard werken voor de zege, maar bleek een renpaard op wie je je geld gerust kon zetten. Er wordt niet alleen professioneel geschaakt  in de A-groep. Bent Schleipfenbauer bood in de laatste ronde van de B-groep na amper 7 zetten  remise aan, wat Geon maar al te graag aannam, om daarmee de toernooiwinst zeker te stellen.

undefined

Knol, oud-trainer van onder andere Jorden en Lucas van Foreest en Anna-Maja Kazarian, moest de eerste plaats wel delen met Victor Akotchik, die  in de laatste ronde Fons van Hamond opknoopte. Schleipfenbauer werd na zijn tactische remise gedeeld vierde samen met Toine Kastelijn. Ongedeeld brons  is er voor Jef Verwoert, die al met al terug kan kijken op een prima toernooi. Fons ‘De Fonz’ van Hamond en Bruno Jelic konden hun favorietenrol niet waarmaken en eindigden beide met 6 uit 9. Echte verrassingen ontbreken dus , al kan de positieve prestatie van Samuel Vandeputte niet onvermeld blijven. Ook Boudewijn Hoogeboom begon sterk aan het toernooi, maar kon zijn vorm niet vasthouden tot het eind.

Compact

In de Compact A  groep trokken drie mannen met ervaring aan het langst eind.  Tjark ‘The Fox’ Vos, Alje Hovenga en ‘local heroe’ Otto Rubingh mochten een envelopje in ontvangst nemen van toernooidirecteur Koen Lambrechts.

Paul den Boer en Ardin Bosboom mogen zich in Compact B de beste schakers noemen tussen de Groningse kerst en het volgend jaar.

In Compact C won Gaaike Euwema met 4,5 punten overtuigend de groep.

Compact D was een kluif voor Mitia Shadrin, die ondanks zijn jeugdige leeftijd met 5 uit 5 de anderen kansloos liet.


Studententoernooi

Studenten kunnen schaken, en daarom organiseert het Schaakfestival sinds enige tijd een studentenschaaktoernooi exclusief voor studenten. Net als vorig jaar bleken de best schakende studenten bij FMF te zitten. Dat zij er met de verenigingsprijs vandoor zouden gaan was al snel duidelijk, maar de strijd om de individuele toernooiwinst bleef nog lang spannend. Met 1 ronde te gaan stonden er liefst 4 spelers met evenveel punten bovenaan. Twee van hen, Jonah en Thiadrik, wonnen, waarmee de winnaars van de tweede editie van het Studentenschaaktoernooi bekend waren.

Vierkampen

Schaken na de kerst is al jarenlang traditie in Groningen, maar alleen maar schaken voor de kerst is iets nieuws. Kijkend naar het succes van de vierkampen bij het Tata Steel toernooi (dat overigens met de complete wereldtop op 24 januari naar Groningen komt!) besloot de organisatie een aantal jaren terug ook in Groningen vierkampen te organiseren, voor schakers die niet tussen kerst en oud en nieuw willen (kunnen) schaken. Zeven vierkampen dit jaar in Groningen en 8 winnaars, er is dus goed strijd geleverd. Winnaar in Vierkamp A werd Johan Scharft, in de overige groepen wonnen respectievelijk Theo Ebels en Daniel Meijer, Arthur Maters (3 uit 3), Wahe Boghossian, Bart Beijer (3 uit 3), Rens Sliedrecht en Nanne van Foreest (3 uit 3). Voor een deel van de deelnemers gaven de vierkampen genoeg inspiratie om ook in het compacttoernooi mee te spelen.

Al met al een geslaagde editie van het Chess Festival Groningen, zeker ook met dank aan de vele sportieve bijprogramma’s in het Sportcentrum RUG Hanze en de iets minder sportieve - maar daarom niet minder leuke - side-events in Proeflokaal Houghoudt. Wij, de organisatie, willen de deelnemers en sponsoren van harte bedanken en kijken uit naar volgend jaar. We wensen u een fijne jaarwisseling toe en hopelijk tot in 2018!

- Benno de Jongh, Koen Lambrechts, Frits Rietman, Arjan Dijkstra, Jorik Jonker en Renze Rietveld -

Foto's: Harry Gielen