Met trots presenteren wij onze nieuwe columnist: Jacques Jambon. Jambon is een bekende in de Groningse schaakscene. Hij schaakt sinds jaar en dag voor zijn club Groninger Combinatie, waar hij bovendien vaste columnist is. Naast schaker was én is Jambon van vele markten thuis: hij is oud-schaakverslaggever van het Nieuwsblad van het Noorden, oud-Provo, ex-doelman van Freaks United, dichter, bridger, fashion-icoon, chemicus, quirrulant en laborant. Hij ontkent noch bevestigt in zijn Amsterdamse provo-tijd verantwoordelijk te zijn voor de rookbom op 10 maart 1966, de dag van het huwelijk van Bea en Claus. Als papparazzo Giacomo Prosciutto is hij bovendien fotograaf van onder meer schakers en vrouwelijk schoon. En wat hij precies onder zijn alias Jack Spam uitspookt, weet eigenlijk niemand.

undefined

Jacques Jambon verzorgt tijdens het festival een dagelijks beeldcolumn, waar tekst en foto's tezamen een verrassende inkijk geven in de schaakwereld, vanuit het eigenwijze perspectief van iemand die veel heeft meegemaakt. In zijn columns spaart Jambon kool noch geit. Hij behandelt de dingen die zijn geweest, zoals roken achter het bord, en de dingen die gaan komen, zoals het naderende afscheid van toernooidirecteur Koen Lambrechts. Iconen als Karpov, Kortchnoi, Ligterink, Van Wely, Donner en Böhm passeren de revue. Soms geromantiseerd, soms de keiharde waarheid, verhaalt Jambon over een wereld waar grootmeesters en patzers elkaar regelmatig ontmoeten.

Wellicht ten overvloede, maar toch belangrijk om te melden: de meningen van Jacques Jambon reflecteren niet automatisch ook de standpunten van de toernooi-organisatie. De organisatie heeft verder haar best gedaan de fotografen van de gebruikte beelden te herleiden en om toestemming te vragen voor de gebruikte afbeeldingen. Mocht dit niet zijn gelukt, verzoeken we u contact met ons op te nemen. De columns verschijnen dagelijks op wedstrijddagen en de rustdag op deze website rond 10 uur 's ochtends. 

De organisatie van het Schaakfestival