Ivan Sokolov en Lucas van Foreest spelen dit jaar de University Challenge op het Chess Festival Groningen. In vier partijen zullen de twee grootmeesters, van donderdag 27 december tot en met zondag 30 december, elkaar de degens kruisen. Het is alweer de tiende keer dat de clash tussen ervaring en toekomst in het kader van de University Challenge plaatsvindt.

Behalve het verschil in leeftijd zijn er ook de nodige gelijkenissen tussen de twee. Zowel Sokolov als Van Foreest zijn 'characters'
met een flinke dosis branie, die goed gekleed door het leven gaan. Gezien de compromisloze en principiële speelstijl van beide heren
(complicaties gaan ze nooit uit de weg) zal het een zeer interessante clash gaan worden.

Ivan Sokolov is tweevoudig kampioen van Nederland en eenmalig Joegoslavisch kampioen. Hij kwam zowel voor zijn vaderland Bosnië als Nederland uit op de Olympiade. De uitgesproken Sokolov is verder zeer bekend als commentator, schrijver en ex-wijnhandelaar.

Lucas van Foreest heeft inmiddels zijn laatste GM-titel behaald. In de afgelopen editie van het zeer sterk bezette Tata Steel toernooi had de
Groninger zelfs zijn laatste GM-norm binnen handbereik, maar verloor in een remise-steling om zicht te blijven houden op de eindzege.

In het recente verleden namen veelbelovende jongeren als Jorden van Foreest, Eelke de Boer en Anna-Maja Kazarian het op tegen gearriveerde vedetten als Jan Timman, Hans Ree, John van der Wiel, Anne Haast en Sipke Ernst.

De match wordt dagelijks op locatie voorzien van live commentaar door onder andere Gert Ligterink en Stefan Kuipers en een live-blog op de website. De partijen beginnen dagelijks om 13:00 uur met uitzondering van de laatste partij die om 11:00 begint.