De beer is los! De 56ste editie van het Schaakfestival Groningen begon op zaterdag 22 december en was een dag - ja, laten we het maar eerlijk zeggen - zonder al te veel verrassingen. Opvallende resultaten waren er wel op de eerst twee borden, GM Michal Krasenkow – Ruud van Meegen en FM Simet – GM Tiviakov, eindigden beiden in een bloedeloze remise.

Verder is alleen het verlies van Nico Zwirs tegen Sjoerd van Roon het vermelden waard. IM Thomas Beerdsen kwam goed weg, toen zijn tegenstander Onno Elgersma na een prachtige partij van zijn kant pardoes genoegen nam met remise.

 

undefined

Laatste partijen van de dag: FM Zyon Kollen verzilverde een toren plus loper eindspel met een pion meer tegen Gronings jeugdtalent Jonas Hilwerda. Een andere lichte verrassing - en een van de langste partijen van de dag - leek door Machteld van Foreest gerealiseerd te worden. In het middenspel overspeelde 'Maggie' FM Joris Kokje en kwam ze een stuk voor te staan, resulterend in een gewonnen stelling die ze uiteindelijk toch verloor. Ondanks een teleurstellend verloop zal Machteld ongetwijfeld nog genoeg tegenstanders schrik inboezemen!

undefined

Al met al een kalme eerste zaterdag, waarbij er geen al te gekke dingen gebeurden. Zondag een dag met maar liefst twee ronden, en vast veel meer vuurwerk! 

- Benno de Jongh & Renze Rietveld -