De vierde ronde op het Schaakfestival in Groningen was een enerverende ronde, met als enige echt grote verrassing de overwinning van IM Casper Schoppen op GM Michal Krasenkow.

undefined

De Pool koos op bord 2 met zwart voor een Benoni met een aantal consessies, om zo af te sturen op een niet alledaagse structuur. Geconcentreerd spel van Schoppen tegen het vreemd geplaatste zwarte paard op e7 leidde tot een kleine plus voor de Utrechter. Krasenkow houdt niet van passieve stellingen en forceerde, en dat koste hem uiteindelijk de kop. Een volwassen, thematische zege van Schoppen.

undefined

Op bord 1 was inmiddels op de veertigste zet de vrede al getekend tussen IM Liam Vrolijk en GM Ottamar Ladva, na een relatief rustige partij. Beiden melden zich daarmee in de ruime kopgroep met 3,5 punten uit vier ronden. De reguliere, rappe zege van GM Sergey Tiviakov op IM Thomas Beerdsen kan ook niet onvermeld blijven. Zodra ‘Tivi’ zich vastbijt in het toernooi, is hij altijd een kanshebber voor de toernooizege.

Joris Kokje was behoorlijk op stoom tot nu toe in Groningen, maar Sipke Ernst was een hobbel te ver. De Grootmeester lokte op bord 4 de FM via een Sicilaan naar een Caro-Kann met een tempo meer voor wit. Ernst bleek de stelling beter te begrijpen dan zijn talentvolle opponent en kon zich zelfs een aantal onnauwkeurigheden permiteren. Met 3,5 punten uit 4 ronden ook een prima toernooi tot nu toe voor de ‘local hero’.

undefined

GM Roeland Pruijssers baalt als een stekker van de remise op bord 5. Alexey Kislinsky, de Oekraïns/Tjechische GM, koos vandaag voor de Bishop’s Opening. Al snel kwam er een eindspel op het bord, waarin Pruijssers naar eigen zeggen ‘straal gewonnen stond’. Terwijl hij de speelzaal uitliep kon hij zijn ergenis maar moeilijk verbergen.

undefined

De ‘Oerang Ivo’ is geen succes geworden voor de naamgever op bord 6. FM Ivo Maris kwam wel goed uit de opening tegen GM Vojta Plat, maar verdwaalde uiteindelijk in zijn zelfgecreëerd moeras. Een Oerang Oetan levert meestal spektakel op, en dat was ook nu het geval. Een gemakkelijke overwinning was het derhalve zeker niet, aldus Plat. Na zijn nederlaag tegen FM Zyon Kollen gisteren is er nog geen man overboord voor de Tjech. Met een halfje achterstand op de kopgroep, gaat Plat naar eigen zeggen gewoon nog voor de toernooizege.

Een leuke Koningsindiër tussen GM Evgeny Gleizerov en Vardan Hovsepyan ontaardde al snel in een slachting, waar zwart op zet 20 te vroeg op mat speelde. Na de 25e zet wint ‘de Graaf’ al een stuk, omdat de zwarte dame in de problemen zit, en kort daarna de partij. Verder kunnen we melden dat de clash der Groningse FM’s tussen Nick Maatman en Eelke de Boer in het voordeel van de witspeler werd beslist. Maatman was de slimste in een wilde Koningsindiër en wikkelde af naar een gewonnen eindspel van dame tegen toren.

In de B-groep begint zich ook een kopgroep af te tekenen. Ruben Slagter, Pieter Tromp en Dolf Wissmann zijn daar de enige die nog de volle 100 procent hebben.

Het toernooi is nog maar net begonnen, maar de eerste prijswinnaars zijn bekend. De Vierkampen voor de kerst maken sinds kort deel uit van het Schaakfestival, en ze lopen steeds voller. Vierenveertig deelnemers voor de Vierkampen, mooier kan haast niet. Leuk is dat de Vierkampen vaak de interesse wekken van nieuwe of gestopte schakers die het (weer) eens willen proberen op een toernooi.

Met prijsjes voor plek 1 en 2 waren er meer dan 22 gelukkigen te bewonderen op kerstavond, waarbij Fedrick van der Meer, Thomas Manschot, Jeroen Bollaart en Daan Noordenbos met 3 uit 3 meeste reden tot lachen hadden. Winnaar van de hoogste groep werd Kedem Gutkind, die met 2 uit 3 Rieks Taal, Catheleijne Sanders en Joop Hummel voorbleef.

undefined

Morgen is het Eerste Kerstdag, en een rustdag hier op het Schaakfestival. Tot woensdag, tot Tweede Kerstdag, voor de vijfde ronde!

-Benno de Jongh & Jorik Jonker –