In de A-groep was Sergey Tiviakov de enige van de koplopers die tot winst wist te komen. Hij gaat nu alleen aan de leiding met 5 uit 6. Makkelijk had Tiviakov het trouwens niet tegen Alexey Kislinsky. Er ontstond een ingewikkeld en moeilijk te beoordelen middenspel, maar na een ernstige positionele fout van de Tsjech liet 'Tivi' zijn prooi niet meer glippen. Met een elegant kwaliteitsoffer brak hij de stelling verder open, waarna een onstuitbare vrijpion de beslissing bracht.

undefined

Alle andere partijen bovenin eindigden in remise, maar beslist niet zonder strijd. Sipke Ernst probeerde urenlang van niets iets te maken tegen het solide Russisch van Ladva, maar het was en bleef remise. Spectaculair was de scherpe Najdorf bij Schoppen-Vrolijk, maar de partij van de dag was het meeslepende gevecht tussen de Rus Mikhail Ulybin en de Pool Michal Krasenkow. Na de veertigste zet hakten beide grootmeesters als wildemannen op elkaar in, maar uiteindelijk werd het remise door eeuwig schaak.

In de Compactgroep had de favoriet IM Stefan Beukema een makkelijke middag. Hij won soepel van Albert Termeulen. Opvallend was de remise tussen Jan Boersma en FM Arno Bezemer op zet 11. Het is ons niet geheel duidelijk waarom zo vroeg de vrede getekend werd.

Verder was de Groningse clash tussen Jan Balje en Edim Salihbegovic meer dan de moeite waard. Een duel tussen de twee grootste schaakclubs van de stad: Groninger Combinatie en SISSA. Op een gegeven moment had 'local hero' Edim - ondanks ruim 200 ratingpunten minder - veel meer tijd op de klok en twee paarden plus een pion tegen een toren. De winst leek binnen handbereik, maar Balje verdedigde taai en het duel eindigde na 65 zetten in een remise. Salihbegovic zal ongetwijfeld teleurgesteld zijn. De tweede remise op rij tegen een op papier sterkere tegenstander, en ook de tweede gemiste kans.

undefined

In de B-groep werd de favorieten strijd tussen Pieter Tromp en Ruben Slagter gewonnen door eerstgenoemde. Slagter speelde een sterke partij, maar trapte aan het eind in een trucje. Dolf Wissmann speelde een mooie aanvalspartij tegen Edwin Zuiderweg, die resulteerde in winst. Pieter Tromp staat nu bovenaan met 5,5 punten en maakt tot nu toe zijn favorietenrol waar. Hij staat een half punt voor op Ruben Slagter, Dolf Wissmann en Fons van Hamond.

- Erik Hoeksema, Benno de Jongh en Catheleijne Sanders - 

Foto's: Bart Beijer