Stefan Kuipers en Martin Cerveny hebben het SISSA Kerstblitz gewonnen. De twee IM's maakten in Proeflokaal Hooghoudt hun favorietenrol overtuigend waar met een score van 6,5 uit 7. De aanwezige Grootmeesters kozen voor een plekje aan de bar, om zodoende hun krachten te sparen voor de laatste drie dagen van het Schaakfestival. FM Zyon Kollen eindigde als derde en FM Nick Maatman werd vierde. De SISSA Kerstblitz heeft traditioneel plaats tijdens het Schaakfestival, vlak na de kerst en als onderdeel van After Chess. Kuipers geeft overigens vandaag (vrijdag) live-commentaar hier op het Sportcentrum RUG Hanze. Morgen (zaterdag) loopt hij hier rond in de rol van toernooicoach, en neemt IM Gert Ligterink het commentaar over. Dan kan iedereen onder de 18 jaar hem vragen te helpen bij de analyse van zijn of haar partij. 

undefined

Snelschaaktoernooien worden wel vaker 'informeel' genoemd, bij de SISSA Kerstblitz lijkt dit een understatement. De deelnemers moesten niet alleen hun tegenstander in vijf minuten p.p.p.p. te baas zien te zijn, maar moest ook de luide muziek, de drank die rijkelijk vloeide en de chaotische, doch algehele goede sfeer kunnen trotseren. De dertig deelnemers speelden drie voorronden, waarna er drie finalegroepen werden geformeerd. Sterkste in de B-groep was FM Midas Ratsma en de C-groep werd een kluif voor SISSAan Sjoerd Rookus. 

Gezellig was het ook afgelopen woensdag. Toen stond de eerste editie van het Open Gronings Kampioenschap Fischer Random op het programma. Bijna dertig deelnemers streden om de hoofdprijs van 75 euro, (tweede 50 en derde 25) beschikbaar gesteld door Proeflokaal Hooghoudt. Overtuigend eerste werd Vojta Plat met 8,5 uit 9.

undefined

Plat staat niet bekend als een groot theoreticus als het om openingen gaat. Fischer Random lijkt hem dan ook op het lijf geschreven. Het is de derde toernooizege voor de Tsjech in de afgelopen vier Fischer Random-toernooien waaraan hij deelnam. FM Zyon Kollen werd knap tweede in een veld van vier Grootmeesters en evenzoveel Meesters. Gedeeld derde werd een groepje van vier sterke schakers, onder wie GM Sipke Ernst. 

Tegen die laatste kunt u overigens vanavond, vrijdagavond, een potje spelen. In Proeflokaal Hooghoudt is het om 21:00 uur tijd voor Schaken tegen de Beer. Die beer is dus Sipke. Mooie prijzen in drankvorm. Hopelijk tot vanavond! 

- Benno de Jongh - 

undefined