Vrijdag was het weer tijd voor de jeugd Grand Prix, vast onderdeel van het Schaakfestival. Het toernooi is onderdeel van de jeugdtoernooien in Noord-Nederland, georganiseerd door de NOSBO. 53 Kinderen, onder wie acht meisjes, verzamelden zich in het Sportcentrum RUG Hanze. Uiteindelijk was het Leon Niemeijer die er met de zege vandoor ging. Hij had daarvoor wel een snelschaakpotje nodig tegen Derk Wiersma. Beide spelers verloren wel van Arjan de Vries, maar die liet zich verrassen door Noël Koene en Rowin Berghuis.

undefined

Andere winnaars waren Milan Voorbergen (B), Lars Nobbe (C), Quinn van Dijk (D), Diana Koolman (E), Mirzal Simsek (F), Serana Tunyluhulim (G). Plezier stond voorop, dat maakt het anders dan bij de volwassenen, waar de verliezer nog wel eens onaanspreekbaar is. Marjet Veldhuijzen van Zanten organiseerde het voor de vierde keer.

undefined

 

De jeugd kon ook een wens voor 2019 bedenken en maar liefst tien kinderen deden dat. De meeste stemmen waren voor de wens van Mirzal Simsek: ‘Ik wens voor alle schakers in 2019 dat ze net als een paard over al hun problemen heen kunnen springen.'

Reporter van het Schaakfestival Willem Sipkema had nog een interview met de winnaar Leon Niemeijer. 

4 en 5 januari is het tijd voor het Persoonlijk Kampioenschap en 19 januari is er een Grand Prix-toernooi in Ten Boer. 

Meer informatie en de volledige einduitslag vindt u op: https://www.nosbo.nl/jeugd

- Benno de Jongh-