21 t/m 30 December 2019

Chess Festival Groningen

English Language English

Verslagen

Ronde 6 -Tivi doet een gooi naar de troon

In de A-groep was Sergey Tiviakov de enige van de koplopers die tot winst wist te komen. Hij gaat nu alleen aan de leiding met 5 uit 6. Makkelijk had Tiviakov het trouwens niet tegen Alexey Kislinsky. Er ontstond een ingewikkeld en moeilijk te beoordelen middenspel, maar na een ernstige positionele fout van de Tsjech liet 'Tivi' zijn prooi niet meer glippen. Met een elegant kwaliteitsoffer brak hij de stelling verder open, waarna een onstuitbare vrijpion de beslissing bracht.

Sokolov deelt eerste klap uit

In de University Challenge heeft Ivan Sokolov met wit de eerste matchpartij gewonnen van Lucas van Foreest. Soepel kwam deze overwinning allerminst tot stand. Sokolov zette zoals altijd de partij met wit agressief op, maar zijn aanvalspogingen werden vakkundig opgevangen en daarna rammelde de wankele witte stelling aan alle kanten. Van Foreest kon echter geen duidelijke knock-out vinden en op zijn beurt gaf hij het initiatief ook weer uit handen. Sokolov profiteerde onmiddellijk en na nog een misgreep was er plotseling geen houden meer aan voor Van Foreest. Een door beiden tamelijk onzeker gespeelde partij, de spelers moeten er duidelijk nog even in komen.

undefined

Ronde 4: Schoppen kicks ass

De vierde ronde op het Schaakfestival in Groningen was een enerverende ronde, met als enige echt grote verrassing de overwinning van IM Casper Schoppen op GM Michal Krasenkow.

undefined

Ronde 3: Pittige knokpartijen

De derde ronde op het Schaakfestival was een pittige ronde voor de deelnemers. Sommige van de partijen eindigden in remise, andere in een resultaat, maar geknokt werd er vrijwel elke pot. Dat ondanks dat het alweer de tweede ronde van de dag was. 

Ronde 2: Kollen keeps his cool

In de tweede ronde van het Schaakfestival zorgde FM Zyon Kollen voor een grote verrassing door op bord 1 Vojta Plat te verslaan. De Tjechische grootmeester, een graag gezien gast in Groningen met de kerst, speelde op de winst, maar 'overpushte'.

Ronde 1: Geen al te gekke dingen

De beer is los! De 56ste editie van het Schaakfestival Groningen begon op zaterdag 22 december en was een dag - ja, laten we het maar eerlijk zeggen - zonder al te veel verrassingen. Opvallende resultaten waren er wel op de eerst twee borden, GM Michal Krasenkow – Ruud van Meegen en FM Simet – GM Tiviakov, eindigden beiden in een bloedeloze remise.

Bok winnaar Chess Festival Groningen 2017

A-groep

Benjamin Bok heeft het Chess Festival Groningen 2017 gewonnen. De Nederlandse grootmeester eindigde samen met  de Israëliër Evgeny Postny  op 7 uit 9 en kon op grond van weerstandspunten de titel opeisen. Bok was vooraf één van de favorieten en maakte die rol overtuigend waar. Achteraf betitelt Bok zijn winstpartijen tegen Sipke Ernst in ronde 4 en tegen Dmitri Kryakvin  in ronde 7 als cruciaal. Hij kan terugkijken op een solide, sterk toernooi. Zelfs in zijn remisepartijen zat er wellicht meer in. Voor het jaar 2018 is significante ratingwinst naar eigen zeggen Boks belangrijkste doel.  

undefined

Maxim Turov, Alexey Kislinsky en Stefan Kuipers eindigen gedeeld derde. Kuipers is daarmee de hoogst geëindigde IM en na Bok de beste Nederlander.  Gedeeld zesde  werden Sergej Tiviakov, Vojtech Plat, Roeland Pruijssers en Thomas Beerdsen. Die laatste kijkt terug op een redelijk tot goed toernooi, waarin hij zijn matige start goedmaakte met een aantal mooie aanvalspartijen.

De 15-jarige Indiër Rahul Srivatshav P wist de enige norm van het toernooi te behalen. Met scherp rekenwerk, spektakel en een TPR van 2526 gaf hij zijn visitekaartje overtuigend af en heeft hij zijn tweede IM-norm stevig in de pocket.  Ander talent - van eigen Groningse bodem - Lucas van Foreest,  was een stuk kritischer op z’n eigen spel . Hij eindigde met 5,5 uit 9 ergens bovenin de middenmoot. Hij betitelt zijn schaken in Groningen  als ‘incompetent’ en gaat zich vanaf nu voorbereiden op de B-groep van Tata Steel. Daar zal hij tegen  minstens even sterke tegenstand iets beter uit de hoek moeten komen.  

Verrassingen heten niet voor niets verrassingen en zijn dus zeldzaam. Dat was ook het geval tijdens deze editie van het festival . Dat betekent overigens niet dat er geen spectaculair schaak te zien was. De fans konden hun hart ophalen, niet alleen live in de toernooizaal, maar ook bij het deskundig commentaar van Gert Ligterink.  Noemenswaardig was de toernooistart van Elmar Hommes, die met een rating van iets boven de 2000 begon met twee-en-een-half uit drie tegen maar liefst drie titelhouders. In de rest van het toernooi  kon hij echter slechts één puntje bijschrijven.  Een soortgelijk scenario gold voor Bonno Pel, die ook met gemengde gevoelens terug zal kijken op zijn toernooi. Met creatief spel maakte de Groningse FM het zijn op papier sterkere tegenstand zeer lastig, maar kon hij zijn aanvankelijke vorm niet negen ronden vasthouden.  Na een goed toernooi in Hoogeveen bewees Machteld van Foreest door twee zeges in de laatste rondes, ondanks haar leeftijd, definitief thuis te horen in de A-groep van Nederlandse toptoernooien.

University Challenge

In de match tussen Dennis de Vreugt en Eelke de Boer was het puur genieten voor de fans. Beiden lieten creatief vechtschaak zien. Grootmeester De Vreugt is op schaakgebied de laatste jaren niet heel erg actief, maar allerminst roestig te noemen.

undefined

Ook De Boer bevestigde zijn talent met taai, scherp  en op zijn tijd zeer praktisch schaak. Spannend was de match tot en met de laatste dag, maar met 2,5 – 1,5 trok de ervaring uiteindelijk aan het langste eind.

B-Groep

In de tevens sterk bezette B-groep was Geon Knol de hoogstgeplaatste speler. De oude knol begon wat roestig  en moest in vrijwel al zijn partijen hard werken voor de zege, maar bleek een renpaard op wie je je geld gerust kon zetten. Er wordt niet alleen professioneel geschaakt  in de A-groep. Bent Schleipfenbauer bood in de laatste ronde van de B-groep na amper 7 zetten  remise aan, wat Geon maar al te graag aannam, om daarmee de toernooiwinst zeker te stellen.

undefined

Knol, oud-trainer van onder andere Jorden en Lucas van Foreest en Anna-Maja Kazarian, moest de eerste plaats wel delen met Victor Akotchik, die  in de laatste ronde Fons van Hamond opknoopte. Schleipfenbauer werd na zijn tactische remise gedeeld vierde samen met Toine Kastelijn. Ongedeeld brons  is er voor Jef Verwoert, die al met al terug kan kijken op een prima toernooi. Fons ‘De Fonz’ van Hamond en Bruno Jelic konden hun favorietenrol niet waarmaken en eindigden beide met 6 uit 9. Echte verrassingen ontbreken dus , al kan de positieve prestatie van Samuel Vandeputte niet onvermeld blijven. Ook Boudewijn Hoogeboom begon sterk aan het toernooi, maar kon zijn vorm niet vasthouden tot het eind.

Compact

In de Compact A  groep trokken drie mannen met ervaring aan het langst eind.  Tjark ‘The Fox’ Vos, Alje Hovenga en ‘local heroe’ Otto Rubingh mochten een envelopje in ontvangst nemen van toernooidirecteur Koen Lambrechts.

Paul den Boer en Ardin Bosboom mogen zich in Compact B de beste schakers noemen tussen de Groningse kerst en het volgend jaar.

In Compact C won Gaaike Euwema met 4,5 punten overtuigend de groep.

Compact D was een kluif voor Mitia Shadrin, die ondanks zijn jeugdige leeftijd met 5 uit 5 de anderen kansloos liet.


Studententoernooi

Studenten kunnen schaken, en daarom organiseert het Schaakfestival sinds enige tijd een studentenschaaktoernooi exclusief voor studenten. Net als vorig jaar bleken de best schakende studenten bij FMF te zitten. Dat zij er met de verenigingsprijs vandoor zouden gaan was al snel duidelijk, maar de strijd om de individuele toernooiwinst bleef nog lang spannend. Met 1 ronde te gaan stonden er liefst 4 spelers met evenveel punten bovenaan. Twee van hen, Jonah en Thiadrik, wonnen, waarmee de winnaars van de tweede editie van het Studentenschaaktoernooi bekend waren.

Vierkampen

Schaken na de kerst is al jarenlang traditie in Groningen, maar alleen maar schaken voor de kerst is iets nieuws. Kijkend naar het succes van de vierkampen bij het Tata Steel toernooi (dat overigens met de complete wereldtop op 24 januari naar Groningen komt!) besloot de organisatie een aantal jaren terug ook in Groningen vierkampen te organiseren, voor schakers die niet tussen kerst en oud en nieuw willen (kunnen) schaken. Zeven vierkampen dit jaar in Groningen en 8 winnaars, er is dus goed strijd geleverd. Winnaar in Vierkamp A werd Johan Scharft, in de overige groepen wonnen respectievelijk Theo Ebels en Daniel Meijer, Arthur Maters (3 uit 3), Wahe Boghossian, Bart Beijer (3 uit 3), Rens Sliedrecht en Nanne van Foreest (3 uit 3). Voor een deel van de deelnemers gaven de vierkampen genoeg inspiratie om ook in het compacttoernooi mee te spelen.

Al met al een geslaagde editie van het Chess Festival Groningen, zeker ook met dank aan de vele sportieve bijprogramma’s in het Sportcentrum RUG Hanze en de iets minder sportieve - maar daarom niet minder leuke - side-events in Proeflokaal Houghoudt. Wij, de organisatie, willen de deelnemers en sponsoren van harte bedanken en kijken uit naar volgend jaar. We wensen u een fijne jaarwisseling toe en hopelijk tot in 2018!

- Benno de Jongh, Koen Lambrechts, Frits Rietman, Arjan Dijkstra, Jorik Jonker en Renze Rietveld -

Foto's: Harry Gielen

Ronde 8 - Bok alleen aan de leiding, Match in evenwicht

University Challengeundefined

De match tussen De Vreugt en De Boer blijft in evenwicht, maar gedurende de partijen is daar niets van te merken. Vandaag leek De Vreugt na de tijdnoodfase een goed eindspel op het bord te krijgen, maar Eelke zocht goed activiteit met zijn stukken. Dennis wist nog wel af te wikkelen naar een toreneindspel met een pion meer, maar daarin hield Eelke de druk er goed op, zodat er na 93 zetten pat op het bord kwam. De heren zijn inmiddels al 215 zetten onderweg, maar de beslissing wordt uitgesteld tot morgen.

A-groep

Van de koplopers wist alleen Benjamin Bok te winnen, waardoor hij de laatste ronde ingaat met een half punt voorsprong op 4 achtervolgers.

Ronde 7 - Buigen of barsten

University Challenge

Eelke slaat terug en brengt de stand in de match op 1 - 1, maar pas na een partij die alle kanten op vloog. De Vreugt had lange tijd de beter kansen, zijn plan op de koningsvleugel kwam gestaag van de grond, maar Eelke ontwikkelde niet veel op de damevleugel. In de tijdnoodfase wist Dennis echter niet altijd de juiste zet te vinden, waarna Eelke gewonnen kwam te staan. Dit liet hij vervolgens glippen, waarna een eindspel van Toren+loper en vrijpion op f7 voor wit tegen een zwarte dame (en vrijpion op c5) voor zwart ontstond. Wit stond gewonnen, maar het luisterde heel nauw, wat bleek toen Dennis het juiste plan volgde, maar 1 onnauwkeurigheid toe liet en plots weer verloren kwam te staan. Eelke liet deze tweede kans niet onbenut. Weer veel spanning, weer vol op de winst gespeeld en weer een mooie partij voor het publiek. Renze Rietveld levert hieronder commentaar.

A - groep

Een chagrijn zou de ronde van vandaag kunnen af doen met 'de koplopers consolideren met een solide zwart halfje,' de genieter mag zeggen dat er spektakel was.

Ronde 6 - Start GM Dennis de Vreugt - Eelke de Boer

undefinedUniversity Challenge

Nadat de openingszet verricht was door Sibrand Poppema, begon vandaag dan eindelijk de match tussen de Vreugt en de Boer. Beide spelers speelden duidelijk voor de winst, een lust voor het oog als organisator en toeschouwers. Toen de boel op de damevleugel ontbrandde bleek dat Dennis het handiger had neergezet, waarna Eelke nog lang verdedigde, maar de uiteindelijke overwinning van de Vreugt geen verrasing was.

A-Groep

Het kan verkeren. Veel strijd vandaag, bijvoorbeeld op bord 1 tussen Tiviakov en Plat.

Ronde 5

Remises zonder strijd zijn helaas niet zelden gezien op schaaktoernooien, zo ook niet op het Schaakfestival Groningen. Dat Plat als koploper remise neemt tegen de nummer 1 op de plaatsingslijst, Turov, is zeker te begrijpen. En van Turov, die met zwart het spel zou moeten maken, snap je het ook, aangezien er nog 4 ronden volgen. Gelukkig wel wat strijd op de andere borden, alhoewel ook Bok-Pruijssers en Srivatshav - Kryakvin weinig om het lijf hadden. Postny pleegde een theoretisch pionoffer tegen Tiviakov, maar Tivi gaf de pion op het juiste moment terug, waarna er niet veel meer in de stelling zat, ook remise dus. De eerste remise waarbij ook een andere uitslag realistisch was, was die tussen Schoppen en Ernst. Schoppen speelde vorig jaar de sterren van de hemel in Groningen en is tot nu toe ook goed bezig, zo dwong hij Ernst tot nauwkeurig spel in een eindspel. Dat deed Ernst en meer dan 'een prettig voordeeltje' zat er uiteindelijk niet in voor Casper, die nu in de subtop blijft staan op een punt van Plat.

Eenzame koploper met Kerst

Het topduel van deze ronde ging tussen de twee koplopers Kryakvin en Plat. Plat zette de partij rustig op, maar toen Kryakvin op b7 pakte besloot hij ook voor de winst te spelen. Dit lukte en zo hebben we al na 4 ronden een eenzame koploper. undefined

Dag 2 (Ronde 2 en 3)

Ronde 2
In de A-groep opnieuw geen ronde van enorme verrassingen, al waren er wel wat zwart-remises voor grootmeesters op de hogere borden. Migchiel de Jong had misschien op meer dan dit halfje mogen hopen tegen Postny. Hij volgde naar eigen zeggen lang een partij van Dubov, die hij in een half uurtje voorbereiding nog langs had zien komen. Pakte dapper niet de kwaliteit, maar blokkeerde het zwarte centrum en verkreeg wat voordeel. Toch hield de Grootmeester het uitstekend gelijk. Een waar spektakel kwam op het bord tussen Hommes en Zelbel, Renze Rietveld levert commentaar:

Ronde 1

Vorig jaar begon de eerste ronde met veel verrassingen, dit jaar waren de uitslagen meer in lijn met dr. ELO. Desondanks wisten een aantal lager gerate spelers te winnen: Rahul van GM Kislinsky, Weggen van IM Lubbe en Hommes van WCM Sapale. Spectaculaire partijen waren er onder andere van GM Ernst (die overtuigend zijn dame offerde voor twee lopers) en van GM Kryakvin, die met zwart duidelijk liet zien hoe je het loperpaar moet benutten in een Siciliaanse partij. De meeste favorieten wisten dus te winnen, al heeft Tiviakov wellicht al veel energie verbruikt in een technisch dubbel toreneindspel dat hij na een lange manouevreerfase naar zich toe wist te trekken.

Foto's Harry Gielen Dag 1

Home

Speelzaal

Sportcentrum RUG & Hanze
Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen
Tel: 050 363 8063

Hotels

De organisatie heeft geen officieel toernooihotel. Via onze sponsor www.hotels.nl worden wisselende acties aangeboden. Uiteraard zullen we u verder bij vragen zo goed mogelijk helpen.

INSCHRIJVING

De inschrijving opent op 1 september.

Betalingen

Inschrijfgeld overmaken, onder vermelding van naam/namen deelnemer(s) naar: NL26 INGB 0007 1113 01 t.n.v. Stichting Schaakfestival Groningen.

Toernooireglement

Hier vindt u het toernooireglement.

Contact

Toernooidirecteur: Koen Lambrechts
Tel: +31 (0)6 17650767

Vragen over de indeling? E-mail: arbiter.chessfestival@gmail.com

Schaakfestival Groningen 2019
DagOpen Toernooi A, B, CVierkampCompactStudententoernooiJeugd Grand PrixUniversity ChallengeCommentaarAfter Chess
21-12-2019Ronde 1
22-12-2019Ronde 2Ronde 1
23-12-2019Ronde 3Ronde 2Info volgt
24-12-2019Ronde 4Ronde 3
25-12-2019Vrolijk Kerstfeest!
26-12-2019Ronde 5Ronde 1
27-12-2019Ronde 6Ronde 2
28-12-2019Ronde 7Ronde 3Info volgt
29-12-2019Ronde 8Ronde 4
30-12-2019Ronde 9Ronde 5

Open A (>2000)

Totaal prijzengeld: > € 6000,-
Eerste prijs: € 1800,-
Damesprijs: € 400,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-
GM's, IM's en WGM's vrij.

Open B (<2100 en >1600)

Totaal prijzengeld: € 1500,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Open C (<1700)

Totaal prijzengeld: € 750,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Bij onvoldoende deelname kunnen de groepen B en C worden samengevoegd.
Let op: in de groepen A, B en C is het inschrijfgeld voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB € 7,50 hoger.

Bye

In het Open A is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 3. In het Open B en Open C is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 5. Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd. Afwezigheid in een latere ronde levert 0 punten op, maar is, mits van te voren aangegeven, toegestaan.

Data en speeltijden

Alle groepen: 9 ronden Zwitsers.

21 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
21 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
22 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
23 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
25 december   Rustdag
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 5
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 6
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 7
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 8
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 9
30 december ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Vierkampen

Groepen van 4 op basis van rating. Verzoeken om niet bij elkaar ingedeeld te worden kunnen worden doorgegeven via info@chessfestival.nl

Prijzengeld per groep: € 45,-
Inschrijfgeld: € 15,- (voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 22,50)

Data en speeltijden

22 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
22 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
23 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
  Na afloop van de laatste partij Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Groningen Compact

Vijf ronden Zwitsers in groepen van ongeveer 40 spelers, op speelsterkte ingedeeld.
Eerste prijs in elke groep: € 200,-
Prijzengeld per groep: € 600,-
Inschrijfgeld voor 19 december: € 35,-
Inschrijfgeld na 19 december (alleen contant in de zaal): € 40,-
(voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 7,50 hoger)

Bye

Een bye (half punt) is alleen mogelijk op 26 december (ronde 1) Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd.

Data en speeltijden

26 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 5
  ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

img02

Grand Prix Jeugd

In het Noorden wordt voor de jongere jeugd al vele jaren een cyclus van Grand Prix-toernooien georganiseerd. De belangstelling hiervoor is zo groot dat het aantal toernooien zijn maximum heeft bereikt. Ook tijdens het Schaakfestival Groningen zal een Grand Prix plaatsvinden.
Meer informatie: hier

img06

After Chess

Ook dit jaar zal er tijdens het Schaakfestival weer een After Chess-programma worden georganiseerd in schaakcafé Proeflokaal Hooghoudt (Zuiderdiep 61, 9711 HC Groningen). Het programma vindt u in ons toernooischema, voor meer informatie verwijzen we naar de Facebook-pagina van Proeflokaal Hooghoudt.

img01

Sporten

Het Schaakfestival Groningen is te gast in het studentensportcomplex. Een goed moment om naast de geest, ook het lichaam te trainen. Tijdens het toernooi zal er mogelijkheid zijn om te squashen en te zaalvoetballen.


Partners

Partner Partner Partner

Sponsoren

sponsor