21 t/m 30 December 2019

Chess Festival Groningen

English Language English

Column # 7 - Short story of Anton & Short

De schaakbobo's zijn unaniem van mening, dat een top-GM strak in het pak achter het bord dient te verschijnen. En absoluut niet in een korte broek. Maar wie had de opmerkelijke première in deze? De huidige FIDE vice-president Nigel Short!

undefined

Sokolov: 'Lucas kan even goed worden als Jorden'

Willem Sipkema praat met GM Ivan Sokolov, die zijn eerste matchpartij won van GM Lucas van Foreest. Hij praat over de partij, over Lucas en over diens oudere broer Jorden. 

 

Ronde 6 -Tivi doet een gooi naar de troon

In de A-groep was Sergey Tiviakov de enige van de koplopers die tot winst wist te komen. Hij gaat nu alleen aan de leiding met 5 uit 6. Makkelijk had Tiviakov het trouwens niet tegen Alexey Kislinsky. Er ontstond een ingewikkeld en moeilijk te beoordelen middenspel, maar na een ernstige positionele fout van de Tsjech liet 'Tivi' zijn prooi niet meer glippen. Met een elegant kwaliteitsoffer brak hij de stelling verder open, waarna een onstuitbare vrijpion de beslissing bracht.

Sokolov deelt eerste klap uit

In de University Challenge heeft Ivan Sokolov met wit de eerste matchpartij gewonnen van Lucas van Foreest. Soepel kwam deze overwinning allerminst tot stand. Sokolov zette zoals altijd de partij met wit agressief op, maar zijn aanvalspogingen werden vakkundig opgevangen en daarna rammelde de wankele witte stelling aan alle kanten. Van Foreest kon echter geen duidelijke knock-out vinden en op zijn beurt gaf hij het initiatief ook weer uit handen. Sokolov profiteerde onmiddellijk en na nog een misgreep was er plotseling geen houden meer aan voor Van Foreest. Een door beiden tamelijk onzeker gespeelde partij, de spelers moeten er duidelijk nog even in komen.

undefined

Column # 6 - Don Juan y las mujeres

Omdat niet iedereen kennis heeft van mijn blog bij de Groninger Combinatie praat ik u graag even bij. Aldaar neem ik diverse personages aan, om een en ander vanuit hun specifieke visie te belichten. Hier en nu dus ook, en wel als Don Juan Jamon, om het vrouwelijk schoon in de schijnwerpers te zetten.

undefined

Maar laat ik eerst even wat andere experts aan het woord laten. In 1968 concludeerde GM Hein Donner in een vlammend betoog in het vrouwenblad Avenue, dat vrouwen niet kunnen schaken. En wat blijkt?

Interview met Liam Vrolijk

IM Liam Vrolijk heeft een prima toernooi tot nu toe en is mede-koploper. Vandaag maakte hij vrij soepel remise tegen GM Sipke Ernst. Vrolijk praat met Willem Sipkema over het toernooi tot nu toe, zijn toekomstplannen en welke rol hij speelt in de University Challenge.

Open Gronings Kampioenschap Fischer Random

Even helemaal klaar met het voorbereiden van diepe, theoretische lijnen in de Najdorf, Spaans of Russisch? Of welke opening dan ook? Of zin om gewoon lekker te (snel)schaken? Kom dan woensdag de 26ste naar de eerste editie van het Open Groningen Kampioenschap Fischer Random. In het gezelligste schaakcafé van Nederland, Proeflokaal Hooghoudt. Geen prijzen in drankvorm dit keer, maar tijd om te ontnuchteren met mooie cashprijzen!

Ronde 5 - Ongelijke lopers, gelijk speelveld

De vijfde ronde alweer in Groningen, en langzamerhand begint het duidelijk te worden wie er om de knikkers spelen. Op het eerste bord kreeg had GM Sergey Tiviakov met de zwarte stenen al vrij snel een plusje te pakken, dat hij meenam naar het eindspel. Na zijn creatieve 39...g5 bereikte 'Tivi' aardige winstkansen met een vrijpion en het loperpaar. Na 50.Pd7 ontstaat er de volgende stelling:

undefined

Column # 5 - God straft direct

Op een snikhete zomerdag in 2004 stond de dikke BMW van de befaamde mecenas Kees Eldering klaar om naar de Jacobijnerkerk te Leeuwarden af te reizen. Met in de kofferbak een kratje SPA Blauw, want als je met ongeoorloofde snelheden die richting uit raast, wil het water in de radiator wel eens gaan koken en die vul je dan niet bij met ordinair, hard kraanwater. Daar houden de kunstwerken van de Bayerische Motor Werke niet van. Voor het vertrek nog even met de vriendin van de mecenas op de foto en dan op naar Ljouwert.

Interview met Plat en Schoppen

Vojta Plat vertelt over zijn winstpartij tegen FM Ivo Maris, zijn toernooi tot nu toe, het afgelopen schaakjaar en zijn ambities voor het komende jaar. Ook legt de Tsjechische Grootmeester uit waarom hij zo graag met de kerst in Groningen speelt. 

https://youtu.be/bpAcMk1UeRw

De grootste verrassing van het toernooi is de winst van IM Casper Schoppen op de hoogstgeplaatste speler hier in Groningen, de Pools GM Michal Krasenkow. Schoppen laat zijn licht schijnen over deze partij, zijn jaar tot nu toe en zijn verwachtingen voor 2019. 

https://youtu.be/ys4mr0R1fwA

Column # 4 - Terror Jaap en de Grootmeesters

Het walgelijkste programma ooit op tv, nu alweer 10 jaar geleden, is met afstand de Gouden Kooi. Fuck het geestelijk en fysiek welzijn van de bewoners van een luxe villa in Eemnes, moet bedenker John de Mol hebben gedacht. Daar registreerde de camera wat losbandige types die geweld en verkrachting niet schuwden. Het doel van de deelnemers van deze wegpest-tv was om er als winnaar met 1.315.000 euro vandoor te gaan. Het leidde zelfs tot Kamervragen van destijds nog pluchevuller Jeroen Dijsselbloem, die een bijstandsmoedertje geen douceurtje gunde. Terror Jaap deed de kijkcijfers tot ongekende hoogte stijgen, onder meer door in zijn eigen braaksel rond te tollen, wat hem uiteindelijk tot winnaar deed bestempelen.

undefined

Ronde 4: Schoppen kicks ass

De vierde ronde op het Schaakfestival in Groningen was een enerverende ronde, met als enige echt grote verrassing de overwinning van IM Casper Schoppen op GM Michal Krasenkow.

undefined

Grand Prix

Als je als groot(s) schaaktoernooi, zoals het Chess Festival Groningen, al jaren bestaat maar ook nog jaren wilt blijven bestaan… dan moet je zeker investeren in de toekomst…. Om die reden wordt er ook speciaal voor de jongere jeugd op vrijdag 28 december een Grand Prix georganiseerd, op dezelfde locatie als het Chess Festival.
Plezier hebben in het schaken, leren winnen en leren verliezen, een verloting - dus nog meer kans op een prijs…hier worden ongetwijfeld de spelers van de toekomstige Chess Festivals klaargestoomd!
Inschrijven kan tot donderdagavond 27 december, meer informatie is te verkrijgen via www.nosbo.nl.

Column # 3 - Geteisterd door vunzige blikken

Vlak voor de eeuwwisseling stond het schaakfestival nog als Internationaal Schaaktoernooi Groningen op de kaart. In 1999 werd de editie zelfs verluchtigd met een dames-invitatiegroep. Dit tot groot ongenoegen de Duitse schaker Walter B., die op hoge poten bij de wedstrijdleiding aan de bel ging hangen. 'Die Damen aus er Invitationsgruppe glotzen mich immer so an. Sollten Sie mich noch einmal auf solche enervierende Weise anstarren, mussen Sie bestraft werden. Ich plädiere fur ein Verlustpunkt!', aldus B.

undefined

Ronde 3: Pittige knokpartijen

De derde ronde op het Schaakfestival was een pittige ronde voor de deelnemers. Sommige van de partijen eindigden in remise, andere in een resultaat, maar geknokt werd er vrijwel elke pot. Dat ondanks dat het alweer de tweede ronde van de dag was. 

Nieuwere berichten → Home ← Oudere berichten

Speelzaal

Sportcentrum RUG & Hanze
Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen
Tel: 050 363 8063

Hotels

De organisatie heeft geen officieel toernooihotel. Via onze sponsor www.hotels.nl worden wisselende acties aangeboden. Uiteraard zullen we u verder bij vragen zo goed mogelijk helpen.

INSCHRIJVING

De inschrijving opent op 1 september.

Betalingen

Inschrijfgeld overmaken, onder vermelding van naam/namen deelnemer(s) naar: NL26 INGB 0007 1113 01 t.n.v. Stichting Schaakfestival Groningen.

Toernooireglement

Hier vindt u het toernooireglement.

Contact

Toernooidirecteur: Koen Lambrechts
Tel: +31 (0)6 17650767

Vragen over de indeling? E-mail: arbiter.chessfestival@gmail.com

Schaakfestival Groningen 2019
DagOpen Toernooi A, B, CVierkampCompactStudententoernooiJeugd Grand PrixUniversity ChallengeCommentaarAfter Chess
21-12-2019Ronde 1
22-12-2019Ronde 2Ronde 1
23-12-2019Ronde 3Ronde 2Info volgt
24-12-2019Ronde 4Ronde 3
25-12-2019Vrolijk Kerstfeest!
26-12-2019Ronde 5Ronde 1
27-12-2019Ronde 6Ronde 2
28-12-2019Ronde 7Ronde 3Info volgt
29-12-2019Ronde 8Ronde 4
30-12-2019Ronde 9Ronde 5

Open A (>2000)

Totaal prijzengeld: > € 6000,-
Eerste prijs: € 1800,-
Damesprijs: € 400,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-
GM's, IM's en WGM's vrij.

Open B (<2100 en >1600)

Totaal prijzengeld: € 1500,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Open C (<1700)

Totaal prijzengeld: € 750,-
Inschrijfgeld voor 15 december: € 64,-
Inschrijfgeld na 15 december (alleen contant in de zaal): € 70,-

Bij onvoldoende deelname kunnen de groepen B en C worden samengevoegd.
Let op: in de groepen A, B en C is het inschrijfgeld voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB € 7,50 hoger.

Bye

In het Open A is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 3. In het Open B en Open C is een bye (half punt) mogelijk in één van de ronden 1 t/m 5. Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd. Afwezigheid in een latere ronde levert 0 punten op, maar is, mits van te voren aangegeven, toegestaan.

Data en speeltijden

Alle groepen: 9 ronden Zwitsers.

21 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
21 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
22 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
23 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
25 december   Rustdag
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 5
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 6
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 7
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 8
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 9
30 december ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Vierkampen

Groepen van 4 op basis van rating. Verzoeken om niet bij elkaar ingedeeld te worden kunnen worden doorgegeven via info@chessfestival.nl

Prijzengeld per groep: € 45,-
Inschrijfgeld: € 15,- (voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 22,50)

Data en speeltijden

22 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
22 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
23 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
24 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
  Na afloop van de laatste partij Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Groningen Compact

Vijf ronden Zwitsers in groepen van ongeveer 40 spelers, op speelsterkte ingedeeld.
Eerste prijs in elke groep: € 200,-
Prijzengeld per groep: € 600,-
Inschrijfgeld voor 19 december: € 35,-
Inschrijfgeld na 19 december (alleen contant in de zaal): € 40,-
(voor Nederlanders die geen lid zijn van de KNSB is het inschrijfgeld € 7,50 hoger)

Bye

Een bye (half punt) is alleen mogelijk op 26 december (ronde 1) Deze bye dient op het inschrijfformulier te worden aangevraagd én per email voorafgaand aan het toernooien te worden bevestigd.

Data en speeltijden

26 december 11.00 - 12.00 uur Registratie
26 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 1
27 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 2
28 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 3
29 december 13.00 - 19.00 uur Ronde 4
30 december 11.00 - 17.00 uur Ronde 5
  ± 18.00 uur Prijsuitreiking

Speeltempo: 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

img02

Grand Prix Jeugd

In het Noorden wordt voor de jongere jeugd al vele jaren een cyclus van Grand Prix-toernooien georganiseerd. De belangstelling hiervoor is zo groot dat het aantal toernooien zijn maximum heeft bereikt. Ook tijdens het Schaakfestival Groningen zal een Grand Prix plaatsvinden.
Meer informatie: hier

img06

After Chess

Ook dit jaar zal er tijdens het Schaakfestival weer een After Chess-programma worden georganiseerd in schaakcafé Proeflokaal Hooghoudt (Zuiderdiep 61, 9711 HC Groningen). Het programma vindt u in ons toernooischema, voor meer informatie verwijzen we naar de Facebook-pagina van Proeflokaal Hooghoudt.

img01

Sporten

Het Schaakfestival Groningen is te gast in het studentensportcomplex. Een goed moment om naast de geest, ook het lichaam te trainen. Tijdens het toernooi zal er mogelijkheid zijn om te squashen en te zaalvoetballen.


Partners

Partner Partner Partner

Sponsoren

sponsor