Jinshi Bai eindwinnaar, Groningen bedolven onder verrassingen en normen
Prijsuitreiking, opruimen, oudjaarsdag, nieuwjaarsdag en dan op 2 januari toch nog maar een verslag van de slotdag. De belangrijkste conclusies van het schaakfestival: Het was gezellig, we hebben winnaars en we kijken nu al uit naar de 55ste editie in december 2017.
Het toernooi begon met een serie daverende verassingen, op de eerste 12 borden was de score tussen de hoger en lager gerate spelers 6-6, ongekend. Op dag twee wist Jonas Hilwerda zijn match tegen IM Yochanan Afek met een 2-2 gelijkspel af te sluiten; een prestatie die tot nu toe nog niet was behaald door jeugdspelers in de traditionele matches tussen jeugd en ervaring. Dag drie zag met Diederick Casteleijn, Peter Bodewes, Jip Damen, Tony Westermann en Joop Naaijer en Ben Sloot in de vierkampen de eerste toernooiwinnaars van deze editie. Bovendien wist toernooifavoriet Michal Krasenkow wederom niet te winnen waardoor hij met 0,5 uit 3 onderaan de tussenstand bungelde. Aan de leiding stonden op dat moment een ervaren Rus en een jonge Chinees en Nederlander/Groninger.
Na de verhuizing naar het sportcentrum vond op 24 december de eerste editie van het studentenschaak tijden het schaakfestival plaats. Arno Holtrop (studievereniging FMF) mag zich een jaar lang studentenschaakkampioen van Groningen noemen. Verder wist Krasenkow zijn vizier eindelijk scherp te stellen; met een overwinning op Tyro Bekedam startte hij zijn indrukwekkende reeks van 6 uit 6, waarmee hij misschien wel de enige speler ooit met een 100% score in het sportcentrum is. Verder dan een gedeelde derde plaats bracht hem dit echter niet.
A groep
Wie er wel verder kwamen dan een derde plaats waren Jinshi Bai en Sergey Tiviakov. Zij deelden de eerste plaats waarbij Bai op tiebreak (een kwart S.B. punt) de boeken ingaat als toernooiwinnaar. Verder waren er in de A-groep successen voor Casper Schoppen, Maksim Chigaev en Sipke Ernst die de derde plek deelden met Krasenkow. Casper valt tussen al deze grootmeesters hetzelfde op en dat is niet zo verwonderlijk. Met zijn TPR van 2572, zo’n 250 punten boven zijn rating, scoort hij een meesternorm, bijna een grootmeesternorm en zet hij zichzelf in de schijnwerpers van clubs en toernooiorganisaties. De gedeelde zevende plek was er voor Ulybin, Liu, Gleizerov en ten Hertog. Drie voormalig koplopers en misschien wel de meest creatieve speler van het toernooi. De twijfel over de meest creatieve speler bestaat alleen maar doordat Peter Ypma een geweldig toernooi speelde en met creatief spel een meesternorm wist te behalen. Met deze prestatie hengelde hij ook de tweede ‘overscore-prijs’ binnen, de eerste plek hier was voor Ruotong Chu die na dit toernooi een WGM-norm en de scalp van Krasenkow op haar palmares kan bijschrijven.
De normenregen is met deze namen nog niet over, want een krappe 10 procent van het deelnemersveld in de A-groep wist dit jaar een norm te scoren. Naast de drie eerder genoemde jongelui wisten ook Lucas van Foreest, Zeyu Xiang en Nick Maatman de TPR-grens van 2450 te doorbreken waardoor ook zij een stap dichter bij hun titel zijn gekomen. Nick Maatman kreeg bovendien de jeugdprijs, een bord in de simultaan tegen Magnus Carlsen op 30 januari. Wellicht dat Nick een beetje geluk had dat Casper al een dikke prijs in de wacht had gesleept, maar met een overwinning op Krasenkow in ronde 1 en het afslaan voor een remise aanbod (waarmee hij zijn norm zou veiligstellen) in de laatste ronde tegen IM Migchiel de Jong kunnen we zeker van een terechte winnaar spreken.
B groep
In de B groep vond in ronde 7 en 8 een belangrijke kanteling plaats, toen snelle starters Edim en Fons wat terugvielen en Bruno Jelic de leiding greep. Bruno wist de leiding in de laatste ronde vast te houden, maar hij werd nog wel bijgehaald door de 12-jarige Onno Elgersma, die een perfecte wedstrijd fietste; steeds op een half puntje achter de leider, lekker uit de wind en in de laatste meters met een ferme eindsprint de leider bijhalen. Fons, Edim en Edwin werden voor hun constante aanwezigheid op de topborden nog wel beloond met een gedeelde derde prijs.
Door het samenvoegen van groep B en C waren er naast de normale prijzen nog twee ratinggroepen. In de eerste ratinggroep wisten Benno de Jongh en Yannic Husers de prijs mee te nemen. In de tweede groep sprong met name Arthur Maters, die als 42ste op de plaatsingslijst stond en uiteindelijk eindigde op een zesde plek, in het oog. Arthur won dan ook terecht de tweede ratinggroep. Op een tweede plek eindigde Tjeerd Santema en de overige prijzen werden gedeeld door Stephan Wallat, Sven Damen en Tijmen Hofstra.
Compact
De compactgroepen bieden altijd veel ruimte voor verrassingen; door het geringe aantal ronden is een foutje van een favoriet moeilijk te herstellen en kunnen outsiders met een paar goede resultaten al met de eindwinst aan de haal gaan. In de A-groep viel vooral op dat in de laatste ronde Jasper Beukema zijn oudere en hoger gerate broer Stefan wist te verschalken. Jasper eindigde hierdoor op de eerste plaats, maar moest deze wel delen met de drie favorieten: Arno Bezemer, Jasper Geurink en Nikolas Pogan. Bent Schleipfenbauer wist, als nummer 37 van de plaatsingslijst, de gedeelde 8ste plek te behalen. Een prestatie die hem een terechte ratingprijs opleverde.
In de B-groep de eerst echt verrassende winnaar; Ron Middeljans wist liefst 2,5 punt meer te behalen dan op basis van zijn rating zou mogen worden verwacht en bleef daarmee Sierk Kanis en Peter Hoomans een half punt voor. De vierde plaats werd gedeeld door zes spelers, maar alleen Leo Klapwijk (ratingprijs), Ardin Bosboom, Gert Reichardt en Manuel Nepveu kregen een deel van de prijzenpot. Frans Vermeulen en Max van de Pavoordt vielen door het worden van het bedrag buiten de prijzen.
De prijzenverdeling in de C-groep vertoont wel zeer weinig verband met de plaatsingslijst. Winnaar was in ieder geval de 13-jarige Wageninger Elmar Roothaan. Achter Elmar eindigde een prachtig gemeleerde groep op de tweede plek; Ron van Dijk, Erwin Reintke, Emma de Vries en Jacob Moraal kwamen allen op een halfje van de eindwinst. De ratingprijs werd nipt gewonnen door Hauke de Vries.
De D staat voor dames, en dit werd in iedere ronde van de compact-D benadrukt. Lange tijd leek het erop dat heer Daan Noordenbos er met de eindwinst vandoor zou gaan en dat de dames de ereplaatsen achter hem zouden verdelen. Een sterk spelende Louise Beukema stak daar in de laatste ronde echter een stokje voor door Daan te verslaan en zelf de eindwinst te grijpen. Louise won trouwens ook de verenigingsprijs in het compact samen met haar broers.
Door de nederlaag in de laatste ronde moest Daan de tweede plek delen met Luuk Hoogeveen, Aadi Patwardhan, Joris Spanjer en Famke Ferwerda. Achter deze groep eindigde nog twee dames, Dionne Wigboldus en Ichelle Dekker, waarbij de laatste beslag wist te leggen op de ratingprijs.
De verenigingsprijs in de open groep werd gewonnen door de Groninger Combinatie. Tiviakov, Ernst en van Hamond waren alle drie prijsschieters, dus een grote verrassing zal dit niet geweest zijn.
Veel normen, een schaakkamp, leerzame analyses van grootmeesters, originele commentatoren, verrassende uitslagen EN winnaars, geweldige vrijwilligers en heel veel gevulde notatieformulieren. Het was voor de organisatie een geslaagd toernooi en we hopen dat de deelnemers er net zo over denken zodat we jullie volgend jaar weer mogen begroeten.