Het topduel van deze ronde ging tussen de twee koplopers Kryakvin en Plat. Plat zette de partij rustig op, maar toen Kryakvin op b7 pakte besloot hij ook voor de winst te spelen. Dit lukte en zo hebben we al na 4 ronden een eenzame koploper. undefined

Anurag ging op bord 2 dapper remise uit de weg tegen Turov en dook op zet 41 weer de denktank in. Er volgde nog een paar zetten die de boel in evenwicht hielden, maar uiteindelijk offerde Turov een kwaliteit voor een praktisch gunstig eindspel. Dit gaf hem weinig problemen en wel een punt.Sipke koos een opstelling met hangende pionnen, maar probeerde al snel naar remise te werken. Bok ging hier niet in mee en won overtuigend. Sipke zag naar eigen zeggen niets, maar was in de daarop volgende analyse met amateurpotjes wel erg sterk. Tiviakov kreeg een 'standaardwerkje' op het bord en had met wit geen moeite met de Franse Tarrasch van Kuipers. Frivoliteit tegen degelijkheid op bord 5; Bonno staat toch bekend als een Bosboomiaanse speler, maar hij kreeg tegen Postny geen poot aan de grond. Misschien dat we verderop in dit toernooi nog iets meer van hem te zien krijgen. Elmar is gestopt, en wel door Roeland Pruijssers. Roeland pleegde een correct pionoffer voor initiatief en toen Elmar toehapte speelde Roeland het strak uit.

Dat Maurice vandaag remise speelde zal voor scorebordjournalisten een goed resultaat zien, maar bij het weglopen leek hij er behoorlijk van te balen. En terecht, als je een grootmeester laat glippen, als je twee pionnen meer had. Lokale held Lucas pakte het voor de verslaggever wat vreemd ogende h6 van zijn tegenstander agressief aan, maar zwart vond de thematische (enige) zet b3 die hem succes bezorgde. Een paar borden lager bracht Nick Maatman volgens Chessbase een nieuwtje, maar hij wist ons te vertellen dat hij 'gewoon AlphaZero volgde.' Wat zou onze columnist hiervan denken?

Goed, 1 koploper dus en daarachter een leger Grootmeesters met een halfje minder, daaronder de Nederlanders Bok, Tiviakov en Pruijssers, recent nog winnaar in dat andere toernooi in het noorden van ons land; Hoogeveen.

B-groep
In de B groep was de grootste verrassing de overwinning van Raymon Oord op veelvuldig toernooiwinnaar Jelic. Voor de rest veel spannende partijen, maar geen extreme resultaten, want dat Hoogeboom weer een sterkere speler op remise houdt zagen de kenners wel aankomen natuurlijk. Niemand meer op 100%, een bye voor koploper Geon op tweede kerstdag en nog 5 ronden  om het toernooi tot een succes te maken voor de meeste spelers.

Vierkampen
In de vierkampen vielen vandaag de beslissingen. Winnaar van de hoogste groep is Johan Scharft, die karmapunten had verzameld bij het opbouwen van de speelzaal op vrijdag. Drie groepen zijn gewonnen met 3/3: GSB (Groninger Schaak Bobo) BB (Bart Beijer) liet geen halfje liggen, net als Nanne, de jongste telg uit het van Foreest gezin, en Arthur Maters, die vorig jaar al geroemd werd om zijn spel in de B-groep en die dit jaar Vierkampen en Compact speelt 'omdat hij dan twee keer een toernooi kan winnen.' Prachtige instelling. Voor de volledige uitslagen verwijs ik u naar onze uitslagen pagina. Voor nu: een fijne kerst!

Foto's Dag 3: Harry Gielen
Verslag: Koen