Remises zonder strijd zijn helaas niet zelden gezien op schaaktoernooien, zo ook niet op het Schaakfestival Groningen. Dat Plat als koploper remise neemt tegen de nummer 1 op de plaatsingslijst, Turov, is zeker te begrijpen. En van Turov, die met zwart het spel zou moeten maken, snap je het ook, aangezien er nog 4 ronden volgen. Gelukkig wel wat strijd op de andere borden, alhoewel ook Bok-Pruijssers en Srivatshav - Kryakvin weinig om het lijf hadden. Postny pleegde een theoretisch pionoffer tegen Tiviakov, maar Tivi gaf de pion op het juiste moment terug, waarna er niet veel meer in de stelling zat, ook remise dus. De eerste remise waarbij ook een andere uitslag realistisch was, was die tussen Schoppen en Ernst. Schoppen speelde vorig jaar de sterren van de hemel in Groningen en is tot nu toe ook goed bezig, zo dwong hij Ernst tot nauwkeurig spel in een eindspel. Dat deed Ernst en meer dan 'een prettig voordeeltje' zat er uiteindelijk niet in voor Casper, die nu in de subtop blijft staan op een punt van Plat.

Kislinsky speelde met zwart een lekkere Wolga tegen Kokje. Met 26. .. g5! bracht hij de witte dame in de problemen en hoewel 28. .. Tb3! (29.Dd2 Ph4! met mataanval) nog sterker was dan het gespeelde Pc2, was het punt hierna snel binnen.
Pel is goed uit de Kerst gekomen, want met creatief spel met de zwarte stukken pakte hij een pion en een stelling mee tegen de Indiaase grootmeester Anurag. Wat volgde was een lang eindspel met twee pionnen meer waarin Pel niet uitsluitend de beste deed, dit brak hem op, waardoor hij uiteindelijk nog in remise moest berusten.

Voor lekkere spektakel potjes moet u, uiteraard, een kijkje nemen bij Lubbe en Beerdsen, dat spreekt voor zich. Morgen de lokale favoriet Tiviakov tegen Plat. Tiviakov met zwart, daar heb ik nog nooit een tegenstander naar uit zien kijken. Met een hele groep achtervolgers kunnen we dus aan het eind van de dag maar zo een andere koploper hebben.

B - Groep
Veel tweede kerstdagvierders in deze groep en een strijd tussen de koplopers. Akotchik trok aan het langste eind en gaat alleen aan kop, maar achter hem wel Knol (bye) en winnaars van vandaag, Verwoert, Schleipfenbauer, Kastelijn en Vermeulen. Benno de Jongh missen we, die heeft nog hoofdpijn van het schrijven van zijn laatste column en moet helaas verstek laten gaan in ronde 6.

Compact
In de compactgroepen uiteraard enkele verrassingen, maar de ratingverschillen zijn daar zelfs in ronde 1 al klein, dus dat valt te verwachten. Meer over deze groepen morgen
Dan begint ook de match tussen Eelke de Boer en Dennis de Vreugt, genoeg te doen hier in Groningen!