Het walgelijkste programma ooit op tv, nu alweer 10 jaar geleden, is met afstand de Gouden Kooi. Fuck het geestelijk en fysiek welzijn van de bewoners van een luxe villa in Eemnes, moet bedenker John de Mol hebben gedacht. Daar registreerde de camera wat losbandige types die geweld en verkrachting niet schuwden. Het doel van de deelnemers van deze wegpest-tv was om er als winnaar met 1.315.000 euro vandoor te gaan. Het leidde zelfs tot Kamervragen van destijds nog pluchevuller Jeroen Dijsselbloem, die een bijstandsmoedertje geen douceurtje gunde. Terror Jaap deed de kijkcijfers tot ongekende hoogte stijgen, onder meer door in zijn eigen braaksel rond te tollen, wat hem uiteindelijk tot winnaar deed bestempelen.

undefined

Onderweg speelde hij nog een rapid-match tegen GM Jan Werle. In een peperdure bak en strak in het pak werd Jan voor de villa afgezet en... verloor de eerste partij, Terror Jaap - toen met een FIDE-rating van 2175 - danste van geluk. Jan niet. Een rampscenario, sprak hij, meteen verliezen en dat op de nationale tv. Het zal u niet verbazen, dat de notatie van juist die partij spoorloos is.

undefined

Meer geluk had Jaap overigens niet, hij verloor de match met 3-2, maar ook al zijn geld, omdat hij dat bij de DSB Bank van Dirk Scheringa stalde, die failliet ging. En toen kwam ook de belastingdienst langs met een vordering van 4,5 ton. 'Ik moet nu echt werken voor mijn geld', verklaarde Jaap onlangs. Zoiets wens je niemand toe, of zoals Hein Donner al zei: 'Ik ben gaan schaken, omdat ik geen zin heb om te werken!'

undefined

Het braafste jongetje van de klas is Terror Jaap nog altijd niet, getuige de invitatie die hij naar GM Yge Visser deed uitgaan: 'Yo Yge, ik bezig een team met 'enfantes terribles' samen te stellen om het Waalkadetoernooi te winnen. Lekker rellen tegen de gevestigde orde.' Op YouTube stond namelijk een filmpje, waarin Yge vanuit een psychiatrische inrichting bijkans iedereen voor hersendood uitmaakte, inclusief de behandelende psychiater. The ideale partner voor Jaap en ook voor Yge, Jaap was niet voor niets ook de beoogde getuige voor Yge's bruiloft. Maar één dag voor de grote dag zat Yge plotseling in de cel, en kon zijn bruid uit Beiroet - niet minder dan twintig kamelen waard - niets anders dan de tranen laten stromen, als ware ze een weduwe. Bij het NK Hands & Brains 2018 daarentegen gedroeg Terror Jaap (rating 2250) zich voorbeeldig.

undefined

Jaap had zijn pijlen gericht op samenspelen met een echte gentleman. Een duo met GM Dimitri Reinderman (rating 2573)- die had op Facebook zijn interesse kenbaar gemaakt - zat er helaas niet in, de bovengrens was 4000 voor een duo. Echt jammer voor Jaap, die nu op een zwakke partner was aangewezen en voorlaatste werd!

- Jacques Jambon -

Columnist Jacques Jambon is een bekende in de Groningse schaakscene. Naast schaker was én is Jambon van vele markten thuis: hij is oud-schaakverslaggever van het Nieuwsblad van het Noorden, oud-Provo, ex-doelman van Freaks United, dichter, bridger, fashion-icoon, chemicus, quirrulant en laborant. Jambon verzorgt tijdens het festival een dagelijks beeldcolumn, waar tekst en foto's tezamen een verrassende inkijk geven in een wereld waar de grootmeester de patzer ontmoet.

Wellicht ten overvloede, maar toch belangrijk om te melden: de meningen van Jacques Jambon reflecteren niet automatisch ook de standpunten van de toernooi-organisatie. De organisatie heeft verder haar best gedaan de fotografen van de gebruikte beelden te herleiden en om toestemming te vragen voor de gebruikte afbeeldingen. Mocht dit niet zijn gelukt, verzoeken we u contact met ons op te nemen. De columns verschijnen dagelijks op wedstrijddagen én op de rustdag op deze website rond 12 uur 's middags.