Omdat niet iedereen kennis heeft van mijn blog bij de Groninger Combinatie praat ik u graag even bij. Aldaar neem ik diverse personages aan, om een en ander vanuit hun specifieke visie te belichten. Hier en nu dus ook, en wel als Don Juan Jamon, om het vrouwelijk schoon in de schijnwerpers te zetten.

undefined

Maar laat ik eerst even wat andere experts aan het woord laten. In 1968 concludeerde GM Hein Donner in een vlammend betoog in het vrouwenblad Avenue, dat vrouwen niet kunnen schaken. En wat blijkt?

Gary Kasparov en Nigel Short, voorheen rivalen, zijn het in deze roerend met Hein eens... Citeer Nigel maar eventjes: 'Girls just don't have the brains to play chess. Shrill feminist have turned me into the pantomine villain of chess.'

undefined

Zeg Gary, tegen welk 17-jarig meisje liet jij in Linares 1994 een losgelaten paard niet op het betreffende veld staan? En verloor je niet gewoon van haar in 2002 bij een rapid-match tussen Rusland en de rest van de wereld?

undefined

En wat Nigel betreft, die heeft tegen die dame een baggerscore, maar dat had Judith Polgar, die dus, alleen maar aan haar diepe decolleté te danken zeker. Onder de bezielende leiding van de nieuwe vice-president van de FIDE zullen de kledingvoorschriften wel aangescherpt worden, zoals dat bij de ECU (European Chess Union) al het geval is. Bij het Europees Kampioenschap voor vrouwen in Gaziantep in Turkije zag de secretaris-generaal van de ECU, Sava Stoisavlevic er scherp op toe dat de dames netjes gekleed achter het bord verschenen.

undefined

Meer dan twee knoopjes van de blouse mochten niet los, en als er geen knoopjes aan zaten, stond er een naaister klaar om ze er aan te zetten. En waarom dat al? De mannelijke toeschouwers en trainers raakten door al dat eventuele bloot volkomen van de kook.

undefined

Sava had zelfs een dame gespot, die er bij liep alsof ze op weg was naar het strand, zo verklaarde ze in een interview met Chess Base News. Dat kon toch echt niet. Een andere sanctie was: niet volgens de regels gekleed, geweerd van de prijsuitreiking. Maar bij de Olympiade, dit jaar in Batumi, Georgië waren die kledingvoorschriften blijkbaar niet van toepassing. Op hun site was de ene streling van het netvlies na de andere te bewonderen. En de Don zou de Don niet zijn, als hij u niet zou laten meegenieten en daartoe biedt hij u bijgaande diashow aan. Er is meer. De Facebookpagina van Fiona Steil-Antoni! Zij kan mij vast wel vertellen welke heerlijke dame daar de eerste zet doet bij de eerste tiebreak-partij tijdens de match tussen Carlsen en Caruana vorige maand.

undefined

En tijdens het Chess Festival Groningen gaat de Don als paparazzo Giacomo Prosciutto de borden langs. Om het vrouwelijk schoon op de gevoelige plaat vast te leggen, dat spreekt. En die foto's zullen terug te vinden te zijn in de rubriek foto's van de site. Hier alvast een voorproefje. Deze dame doet hopelijk weer mee, en als ik haar in deze outfit aantref, mmmhh…

undefined

Want, dat het Chess Festival een naaister heeft klaar staan om al te diep uitgesneden decolletés dicht te naaien lijkt mij uitgesloten! Hasta mañana, muchachos!

- Jacques Jambon -

Columnist Jacques Jambon is een bekende in de Groningse schaakscene. Naast schaker was én is Jambon van vele markten thuis: hij is oud-schaakverslaggever van het Nieuwsblad van het Noorden, oud-Provo, ex-doelman van Freaks United, dichter, bridger, fashion-icoon, chemicus, querulant en laborant. Jambon verzorgt tijdens het festival een dagelijks beeldcolumn, waar tekst en foto's tezamen een verrassende inkijk geven in een wereld waar de grootmeester de patzer ontmoet.

Wellicht ten overvloede, maar toch belangrijk om te melden: de meningen van Jacques Jambon reflecteren niet automatisch ook de standpunten van de toernooi-organisatie. De organisatie heeft verder haar best gedaan de fotografen van de gebruikte beelden te herleiden en om toestemming te vragen voor de gebruikte afbeeldingen. Mocht dit niet zijn gelukt, verzoeken we u contact met ons op te nemen. De columns verschijnen dagelijks op wedstrijddagen én op de rustdag op deze website rond 12 uur's middags.