In de tweede ronde van het Schaakfestival zorgde FM Zyon Kollen voor een grote verrassing door op bord 1 Vojta Plat te verslaan. De Tjechische grootmeester, een graag gezien gast in Groningen met de kerst, speelde op de winst, maar 'overpushte'.

Kollen gaf aan met de Van Geet opening (1. Pc3) flexibel te willen blijven. Dat resulteerde in een Philidor en vervolgens in een dameloos middenspel. Ondanks een forse tijdsachterstand gedurende vrijwel de gehele partij, wist Kollen precies wat hij aan het doen was. Een gelijkwaardige stelling waar de hoger gerate tegenstander zich wil gaan bewijzen, was precies wat de winnaar van het Amsterdam Science Park Chess Tournament 2018 wilde bereiken. Dat Kollen zijn zenuwen goed  in bedwang kan houden, heeft hij in deze tweede ronde zeker bewezen, de pijlen zijn nu gericht op zijn eerste IM-norm.

undefined

Grootmeesters Sipke Ernst en Roeland Pruijssers maakten geen fouten tegen respectievelijk Ivo Maris en Nick Maatman, beiden lokale FM's. Andere FM uit de stad Groningen, Eelke de Boer, had een goede tweede ronde. Hij bood met nauwkeurig spel Evgeny 'Graaf' Gleizerov uitstekend partij. In een populaire variant van de Catalaan offerde de Russische GM een pion voor initiatief, maar dat neutraliseerde De Boer op zeer volwassen wijze, waarna al snel de vrede getekend kon worden.

GM Sergey Tiviakov begon het toernooi stroef met een remise op de eerste dag. De Italiaanse opening is echter een geruisloos wapen van 'Tivi', waarmee hij al talloze punten heeft gewonnen. Zo ook in de tweede ronde, tegen Sjoerd van Roon. Ook de hoogstgeplaatste speler in Groningen, de Poolse GM Michal Krasenkow, maakte de puntendeling uit de eerste ronde een beetje goed, door een overwinning op Onno Elgersma.

Andere verrassing was de partij IM Herman Grooten - FM Joris Kokje. In een wilde Koningsindiër kon de witte koning maar geen veilig heenkomen vinden. Grooten probeerde nog een wanhopige tegenaanval, maar het was te weinig en te laat. Toen Kokje ook nog eens het centrum overnam en zijn stukken nog actiever werden dan ze al waren, moest de ervaren Grooten de handdoek in de ring gooien. Ook zeker een partij om eens te bekijken.

Een dubbelrondige dag deze eerste zondag van het Chess Festival Groningen, en om 17.00 uur begint de derde ronde. FM Grigori Kodentsov geeft hier op het Sportcentrum RUG Hanze live commentaar vanaf 18.30 uur. Kunt u hier niet langs komen, dan verwijzen we u voor analyses graag naar het Liveblog op deze website.

- Benno de Jongh & Renze Rietveld -