De derde ronde op het Schaakfestival was een pittige ronde voor de deelnemers. Sommige van de partijen eindigden in remise, andere in een resultaat, maar geknokt werd er vrijwel elke pot. Dat ondanks dat het alweer de tweede ronde van de dag was. 

Op het eerste bord verraste de Tjech Alexey Kislinsky local hero Sipke Ernst met een Koningsgambiet. De grootmeesters kregen een theoretische lijn van het Falkbeer Tegengambiet op het bord, dat resulteerde in ongeveer gelijk spel. Kislinsky had echter met 23. Pxf7! de partij direct kunnen beslissen. Wederzijdse schaakblindheid zorgde er echter voor dat ze dit Stap-2 trucje misten, waarna de partij vrij snel in een puntendeling eindigde.

undefined

Op het tweede bord knokten GM Roeland Pruijssers en IM Casper Schoppen het uit. Dat gebeurde in een felle Italiaan met een zeer complex middenspel waarbij beide spelers voor de winst wilden gaan. In de analyseruimte kwamen er de meest wilde offervarianten aan bod met behulp van GM Sipke Ernst en GM Yge Visser, maar die kwamen niet op het bord. Uiteindelijk werden de meeste stukken geruild en eindigde de partij in remise. In de analyse werd duidelijk dat zwart, ondanks dat alles netjes ontwikkeld is, nog aardig moest oppassen als wit een paard op f5 krijgt. Het antwoord van Schoppen met 18...Pe7 pareerde direct het actieve paard op f5 en hierna werd het evenwicht niet meer verbroken.

undefined

Op bord 3 kon Zyon Kollen zijn goede vorm van de eerste twee ronden niet doortrekken. De FM had kansen tegen GM Ottomar Ladva uit Estland, zeker toen die 19. g4 speelde, een positionele miskleun. Kollen dacht daarna naar eigen zeggen te gaan winnen. De vroege tijdnood deed hem echter daarna de das om, want hij had een vesting binnen handbereik, die afbrokkelde rond zet 36. Op bord 4 pareerde IM Liam Vrolijk vrij simpel een aanval van tegenstander Rick Lahaye. Vrolijk meldt zich nadrukkelijk in de kopgroep. 

Voor Joris Kokje en Eelke de Boer geldt dat ook. Beide zijn talentvolle spelers en beiden spelen een meer dan prima toernooi tot nu toe. De Boer speelde remise tegen Mikhail Ulybin. De Russische GM was naar eigen zeggen blij dat hij de partij heelhuids heeft overleefd, maar zei dat waarschijnlijk hetzelfde geldt voor z'n tegenstander.

Al met al een ronde waarin veel deelnemers aangeven maar met één doel naar Groningen te zijn gekomen: de toernooiwinst. Dat belooft veel goeds voor de komende zes ronden. 

- Benno de Jongh, Renze Rietveld en Catheleijne Sanders -