De zevende ronde was er één met veel resultaten, maar dat gold niet voor de bovenste twee borden in de A-groep. Het begon met een scherpe Nimzo-Indiër bij Ernst-Tiviakov, maar Ernst besloot om met een vroegtijdig remise-aanbod even de bedoelingen van zijn teamgenoot bij de Groninger Combinatie te peilen. Tja, Tivi is een nuchtere professional en in principe vindt hij remise met zwart tegen een collega-grootmeester een prima resultaat. Nog binnen het half uur stonden de stukken alweer in de beginopstelling. Ernst sprak grijnzend van een 'Kerst-remise'.

undefined

GM Ottomar Ladva kwam tegen IM Casper Schoppen met een pion meer uit een complex middenspel, maar Schoppen gaf- ondanks lang pushen van de 21-jarige Est- geen krimp: remise op bord 2. 

Uiteindelijk kreeg IM Liam Vrolijk zijn taaie Russische tegenstander dan toch op de knieën. Mikhail Ulybin houdt van lang nadenken met als gevolg dat hij al vanaf half vier vanmiddag in zijn laatste minuut zat. Steeds kreeg hij er 30 seconden per zet bij, sommigen noemen dat ook 'de 30-seconden hel'. Hoe dan ook, om kwart voor zes stortte het zaakje dan eindelijk in voor de tijdnoodjunk. 

Op de borden 4 en 5 wonnen Michal Krasenkow en Vojta Plat - beiden met wit - fraaie aanvalspartijen tegen respectievelijk Herman Grootten en Bernd Baum. De Tsjechische grootmeester Plat offerde uit de losse pols een paar pionnen voor een gevaarlijk initiatief, en dat werd snel beloond met een thematisch matje.

GM Roeland Pruijssers liet met zwart op het zesde bord een overbekende zetherhaling toe in het Spaans tegen FM Zyon Kollen. Pruijssers staat bekend als een compromisloze vechtjas, maar had er vandaag iets minder zin in. 

Op het zevende bord won Max Warmerdam van Ivo Maris. De fraaiste partij van de dag werd misschien wel gespeeld door Nick Maatman. Hij won overtuigend tegen GM Alexey Kislinsky. Na een vrij moeizame opening profiteerde de Groninger optimaal van een foutje van zijn opponent. Maatman is lekker bezig dit toernooi en zit dicht bij de ratinggrens van 2400, die hij moet behalen voor de IM-titel.

Vermeldenswaard is ook de knappe overwinning van Migchiel de Jong op GM Evgeny Gleizerov. 'De Graaf' had duidelijk zijn dag niet. Kortom, een mooie dag voor de Nederlanders bovenin de A-groep.

In Compact A houdt Edim Salihbegovic zijn goede vorm vast. Hij opende met 1. Pc3, en leek al snel een voordeeltje te bereiken, dat hij niet meer losliet. Dit is al de zoveelste Van Geet dit toernooi. Is er sprake van een trend of een éénmalige opleving?

Verder deed Compact-favoriet IM Stefan Beukema goede zaken door zijn derde overwinning op rij te noteren. Vandaag was Alje Hovenga de klos. Op bord 2 nog wel een kleine verrassing: FM Arno Bezemer verloor van Guy Bielderman.

In de B-groep verloor Pieter Tromp op bord 1 van Dolf Wissmann. Ook de koplopers in deze groep gaan nog een spannend weekend tegemoet.

- Erik Hoeksema en Benno de Jongh - 

Foto: Bart Beijer