Het Schaakfestival 2018 is gewonnen door Ottomar Ladva. Hij eindigde gelijk met IM Liam Vrolijk, maar op basis van weerstandspunten mag de Estse grootmeester zich toernooiwinnaar noemen. Met een beetje goede wil kan je Vrolijk mede-winnaar noemen, een fantastisch resultaat voor de 16-jarige Rotterdammer.

undefined

Ladva won met wit van Nick Maatman in een kansrijk toreneindspel, dat Maatman misschien alleen had kunnen redden met heel secuur spel. Vrolijk versloeg in soevereine stijl GM Roeland Pruijssers. Gedeeld derde worden IM Casper Schoppen en GM Sergey Tiviakov. Gedeeld vijfde zijn Max Warmerdam, Vojta Plat, Nick Maatman, Migchiel de Jong, Rick Lahaye en Ivo Maris. Voor allen geldt: een prima toernooi. Vooral Maatman kan - ondanks zijn verliespartij in de laatste ronde - terugkijken op een strak toernooi met een IM-titel als resultaat.

undefined

En laten we vooral de University Challenge niet vergeten. In een scherpe Italiaan moest Sokolov uiteindelijk een kwaliteit geven om de sterke witte vrijpion op e6 - en later zelfs op e7 - uit te schakelen. Maar zwart had daarvoor wel twee pionnen en heel mooie stukken. Remise leek al vrij snel een normaal resultaat in deze vierde en laatste matchpartij, en kort na de veertigste zet vonden de heren elkaar in een zetherhaling. In de analyse bleek dat Van Foreest met nauwkeurig spel op winst had kunnen spelen. Sokolov wint de University Challenge derhalve met 2,5-1,5. Hij zal met genoegen terugkijken op zijn verblijf in Groningen. Voor Van Foreest zijn de druiven toch wat zuur. Hij had in drie van de vier partijen serieuze winstkansen.

undefined

Terug naar de A-groep, waar in de partij tussen Casper Schoppen tegen Sergey Tiviakov al snel tot remise werd besloten. IM Schoppen behaalt daarmee zijn tweede GM-norm. Een zeer overtuigend toernooi van de Utrechter. Het lijkt een kwestie van tijd dat deze jongeman zijn derde norm haalt en grootmeester wordt. De remise op zet 10 lijkt minder begrijpelijk vanuit het oogpunt van de Nederlands kampioen. OK, hij staat duidelijk iets minder. 'Tivi' lijkt echt een product van de zogenaamde Russische school. Met wit op winst spelen, met zwart genoegen nemen met een remise. Zelfs tegen een IM, en zelfs als je daarmee de kansen vermindert op de toernooizege. Een tikkeltje dogmatisch wellicht.

De B-groep is gewonnen door Gertjan Haan en Pieter Tromp. Die laatste was samen met Ruben Slagter op papier de grote favoriet, maar Parijzenaar Slagter was niet in allerbeste doen. Hij viel na een goede start met 5 uit 5 uiteindelijk niet in de prijzen, omdat hij uit zijn resterende vier partijen slechts één punt scoorde. Het resultaat van Haan mag met recht een sensatie worden genoemd, want met een rating van 1881 waren er maar weinig die vooraf geld op hem hadden gezet. Voor degenen die hem beter kennen of weleens een potje tegen de SISSAan gespeeld hebben, is het echter geen verrassing dat hij zo'n resultaat neerzet. Gedeeld derde werden Dolf Wissmann, Edwin Zuiderweg en Florian Bous. 

undefined

De Compact A-groep werd een kluif voor de Belgische Nederlander Stefan Beukema. De IM maakte zijn favorietenrol meer dan waar met 4,5 uit 5. Dat moet je dan toch maar even doen. Enrico Vroombout en Jan Balje eindigden gedeeld tweede met 4 uit 5. Een peloton op de gedeeld vierde plek met 3,5 uit 5: Alje Hovenga, FM Siem van Dael, Peter Mijnheer, Guy Bielderman, Frans Wolferink en Govert Pellikaan. Ook onder andere Edim Salihbegovic en Daan Noordenbos kunnen terugkijken op een prima toernooi. Een score van 3 uit 5 in een sterk deelnemersveld, en een karrenvracht ratingpuntjes mee naar huis, dat is ook allerminst slecht. 

undefined

In de Compact B was Marc Land overtuigend de sterkste met 5 uit 5. Knap tweede was Jan Torensma. In de Compact C liet Dylan Torensma met 4,5 punten zijn hielen zien aan een viertal met een half punt minder: Oswaldo Sield, Anne van der Veen, Gerbrich Kroon en Debby Nieberg. 

undefined

Al met al weer een zeer geslaagd toernooi, met een fantastische match en een zeer spannende A-groep. Een paar normen, leuke verrassingen en vele pareltjes. Ook de amateurs konden genieten van prachtig spel - soms van zichzelf of anders wel van de tegenstander - of anders toch zeker van de gezelligheid die dit toernooi kenmerkt. We danken gastheer Sportcentrum RUG Hanze en de belangrijkste sponsoren: de RUG, de Gemeente Groningen en Hotels.nl. We zien u graag volgend jaar weer terug. 

- De organisatie van het Schaakfestival - 

- Benno de Jongh en Erik Hoeksema - 

Foto's: Harry Gielen