Na een kleine vertraging vanwege enige indelingsperikelen opende toernooidirecteur Koen Lambrechts het toernooi met een korte speech. Na een klein uurtje begonnen de eerste uitslagen binnen te druppelen. Aanvankelijk waren er weinig opmerkelijke resultaten, maar dat zou in de loop van de dag veranderen.

 

A-groep

De ratingfavorieten op de hoogste borden scoorden een magere 5,5 uit 10; dit had nog lager kunnen uitvallen als WGM Mary Ann Gomes en Joris Gerlagh hun goede stellingen tegen respectievelijk grootmeesters Sipke Ernst en Evgeny Gleizerov niet hadden weggegeven. Ernst stond waarschijnlijk een tijd lang zelfs verloren, maar wist met hangen en wurgen nog remise te pakken in een lastig eindspel. Gerlagh-Gleizerov was een aan tactiek rijke partij waar beide spelers kansen hadden, maar de GM uiteindelijk aan het langste eind trok.

De grootste verrassing van de dag was wel de overwinning van FM Nick Maatman op de hoogst geplaatste speler GM Michal Krasenkow, waarmee hij de grootste scalp uit zijn schaakcarrière bemachtigde. Krasenkow schudde snel zijn zetten uit de mouw om een minder gebruikelijke variant van het geweigerd damegambiet te bereiken. Met 17.Lxg2 wist Nick de angel helemaal uit de stelling te halen; niet tevreden met remise begon Krasenkow vervolgens risico's te nemen. Nick bleef echter koelbloedig en kon na een serie nauwkeurige zetten optimaal profiteren van wits open koningsstelling.

 

De Indische IM Mishra Swayams leed pijnlijk verlies toen hij tegen Arjan Dijkstra (2129) in de opening getruukt werd. Na dertien zetjes was de partij eigenlijk al voorbij. Swayams probeerde het nog met een stuk minder maar Arjan wist het in overtuigende stijl af te maken.

De langste partij van de dag eindigde in remise nadat grootmeester Jan Werle lang een voordeeltje in iets groters probeerde om te zetten. Peter Wacker liet zich door de lange partij niet vermoeien en verdedigde met succes het halve punt.

 

B-groep

In de B-groep was het vooral de jeugd die het goed deed tegen de ervaren spelers. Er waren knappe remises op te tekenen van Juliette Sleurs (1648) tegen Minko Pieters (2043) en Feline Waardenburg (1563) tegen Marcel Pouw (1877). Jeugdspeler Loek van de Hagen (1526) speelde een geweldige Konings-Indische partij tegen Paolo Valiente (1846) en pakte een verdiende overwinning.

 

Yochanan Afek - Jonas Hilwerda

Een van de nevenevenementen van het toernooi is de match tussen Yochanan Afek en Jonas Hilwerda. Jong tegen oud en hard tegen hard. De 64-jarige IM uit Israël vecht tegen Jonas, die dertien jaar oud is. De match bestaat uit vier rapidpartijen van 45 minuten p.p.p.p die op de 21ste en 22e plaatsvinden. In de eerste partij van vandaag wist Hilwerda met wit geen potten te breken, en na een goede verdeding van Afek kwamen de spelers remise overeen. De tweede helft bevatte wat meer actie. Jonas, met zwart, maakte enkele dubieuze verdedigende zetten waarna wit een winnende stelling kreeg. Zelfs nadat Afek een stuk terug blunderde, was zijn stelling nog dominant met drie verbonden vrijpionnen voor een paard. Hij hoefde het echter niet meer te bewijzen omdat Jonas door zijn vlag ging na een razende wederzijdse tijdnoodsfase. Morgen zullen de laatste twee partijen van de match plaatsvinden, en op de 23e zullen beide spelers een trainingssessie geven. Afek gaat nu aan de leiding met 1,5-0,5.