Afek - Hilwerda

Vandaag was de grote vraag: kon Jonas zijn achterstand inhalen? Met wit mocht Jonas het in partij drie gaan proberen. In een Siciliaan ruilt hij snel dames. In het volgende eindspel schuift wit de c-pion door in plaats van lijnen te openen tegen de zwarte koning, waardoor Afek in het voordeel komt. Jonas blijft echter stug staan. Na een onnauwkeurigheid van zwart wint Jonas een pion, en weet een gewonnen toreneindspel te bereiken. Tijd is echter niet zijn vriend. Na het missen van mat in twee lijkt Jonas door zijn vlag te gaan, maar... Yochanan steekt zijn hand uit in plaats van zijn jonge opponent over het randje te duwen, en de vrede wordt getekend.

In partij vier zien we weer snel een eindspel ontstaan. Wit staat actief en besluit een kwaliteit te offeren. Afeks stukken staan actief, maar Jonas verdedigt goed. Wit wint uiteindelijk zijn kwal terug, maar het overblijvende paardeneindspel is prettiger voor zwart. In tijdnood laat Yochanan per ongeluk zijn b-pion slaan, waarop Jonas op vlag het punt weet binnen te halen.

De veteraan sprak naderhand zijn lof uit voor het spel van Jonas. Jonas had grote waardering voor de sportiviteit van de Israeliër. Hilwerda had zich goed voorbereid door met IM Migchiel de Jong wat partijen van Afek door te nemen. Al met al een spannende match met een terechte uitslag.

undefined

 

A-groep

Een van de spannendste partijen van de dag was Vrolijk - Van Foreest. Liam Vrolijk probeerde een koningsaanval op te zetten nadat Lucas een ruimtevoordeel op de damevleugel had gekregen. Helaas voor de witspeler was zijn aanval niet sterk genoeg toen hij een interessant paardoffer probeerde. Er zat waarschijnlijk een remise in een extreem ingewikkelde variant, maar die was moeilijk te berekenen. Na dit offer hoefde Van Foreest alleen maar te consolideren en werd de partij redelijk snel besloten in zwarts voordeel.

 

B-groep

In de B-groep hadden de jongeren het deze ronde lastig. Van de jeugdige 1-punters wist alleen Onno Elgersma er met de volle buit vandoor te gaan. Bij de groep op 100% voegden zich zoals verwacht de favorieten van Hamond en Jelic en de nummers 5, 11 en 13 van de plaatsingslijst. Jelic liet zien dat jeugdtalenten nog genoeg kunnen leren. In een bliksemaanval verschalkte hij Machteld van Foreest.

Verrassender was de overwinning van Yannic Husers, die zich hiermee als laatste bij de koplopers voegt. Op de partij valt niets af te dingen en dit belooft misschien wel dat Yannic het de favorieten lang lastig kan maken dit toernooi.

 

Schoonheidsprijzen ronde 1

De schoonheidsprijzen voor ronde gaan naar Arjan Dijkstra voor zijn overwinning op Mishra Swayams in de A-groep, en naar Erwin Kok voor zijn winst op Bert-Jan Melchers in de Vierkampen.