A-groep

De laatste ronde die in het Postillion Hotel in Haren gespeeld werd (morgen verhuizen we naar het Sportcentrum RUG & Hanze) werd gekenmerkt door veel aanvallend schaak. De Konings-Indische partij tussen Ulybin en Zwirs mondde uit in wilde tactische partij. Wit kreeg het beste van het spel door de activiteit van zijn lichte stukken. Ulybin haalde met meerdere combinaties materiaal binnen en maakte het flitsend af.

undefined

Mikhail Ulybin (foto Harry Gielen)

 

Sergei Tiviakov kreeg een Catalaan voorgeschoteld door Upadhyaya Anwest. Wit ging er vol voor met een verleidelijk dubbel stukoffer. Objectief was het correct, maar op het bord bleek het te moeilijk voor de IM uit India om de goede voortzettingen te vinden. Met een stuk meer was het geen probleem voor Sergei om de stelling in winst om te zetten.

De derby van het Noorden tussen clubgenoten IM Lucas van Foreest en Nick Maatman werd zoals verwacht een spannende pot. Nick kwam met een betere stelling uit de opening, en manoeuvreerde zijn stukken naar de koningsvleugel om daar de boel open te breken. Zijn eigen koning op de damevleugel miste echter ook wat bescherming. De zet 25.hxg4? bleek een blunder, aangezien wits aanval veel sneller tot stand kwam.

 

undefined

Lucas van Foreest (foto Harry Gielen)

 

Een andere mooie aanvalspartij was de overwinning van GM Maksim Chigaev op FM Max Gedajlovic. Chigaev gooide zijn pionnen naar voren op de koningsvleugel met zijn koning nog in het midden. De infiltratie over de h-lijn was simpelweg vernietigend. Wit moest nog wel een paar nauwkeurige verdedigingszetten vinden, maar zijn koning bleek helemaal veilig te staan - het punt binnenhalen was daarna een eenvoudige klus.

Krasenkow was kennelijk nog niet helemaal hersteld van zijn eerder geleden verliespartijen. Tegen Paul-Peter Theulings wist hij niet te winnen, ondanks dat hij geruime tijd een pion voor stond. Ook voormalig toernooiwinnaar Sipke Ernst heeft niet bepaald een droomstart. Na slechts een halfje te hebben gescoord tegen mindere tegenstanders in de eerste twee ronden, zou een winst tegen Ruud van Meegen (2183) welkom zijn geweest, maar hij kwam niet verder dan remise.

Er zijn nu nog drie spelers met drie uit drie: Guanchu Liu, Mikhail Ulybin en Lucas van Foreest. Morgen staat Liu - Ulybin op het menu terwijl Lucas op bord twee het tegen zijn trainer Sergei Tiviakov mag opnemen.

De partijen van de eerste tien borden:

 

B-groep

In de B-groep begint de strijd om de top ook vorm te krijgen. Op het eerste bord probeerde Fons van Hamond een licht openingsvoordeel uit een Franse partij uit te breiden tegen jeugdspeler Onno Elgersma. Dit lukte hem echter niet aangezien Onno goed bleef verdedigen. Op bord twee nam Edim Salihbegovic de handschoen op tegen Bruno Jelic. Een solide Engelse opening bleek een goede keuze. In een redelijk gebalanceerd middenspel vond wit het helemaal niet erg om dames te ruilen, de geïsoleerde d-pion zou altijd een zwakte vormen. Deze pion verdween even later inderdaad van het bord, en toen Jelic ook nog de ruil van torens toeliet, volgde opgave. Joan Reinders won van Egbert Huizinga, wat betekent dat Salihbegovic en Reinders nu aan kop gaan.

Schoonheidsprijzen ronde twee

De schoonheidsprijzen zijn gegaan naar Simon Elgersma (2070) voor zijn winstpartij tegen Wim Heemskerk (2217) in de A-groep, en naar Yannic Husers (1785) die van Thomas Moerman (1822) won in de B-groep.