undefined

Liu Guanchu vs. Mikhail Ulybin (foto Jan van Os)

A-groep

In een zijvariant van de Tarrasch-variant uit het Frans (9.Pf4) had Ulybin met zwart een loper en pion voor een toren, maar vanwege zijn centrale pionnen compensatie. Een dynamische opening met kansen voor beide partijen. Liu speelde met 17.Ld2 een nieuwe zet, wat Ulybin een half uur lang bezighield met het vinden van een antwoord. Daarna had Liu een enorme tijdsvoorsprong, die hij goed wist uit te buiten door de stelling complex te houden met 21.Dg3. Het ruilen van dames hielp zwart niet echt aangezien het eindspel nog steeds tricky was. Onder ernstige tijdsdruk schoof Ulybin zijn e-pion door naar de derde rij in plaats van nog iets langer vast te houden aan zijn b-pion. Dit was leverde geen gevaar op voor wits koning en verzwakte de pion op d3. Deze werd spoedig opgegeten en daarmee was het einde partij.

Op bord twee koos Lucas van Foreest voor het rustige Russiche tegen zijn trainer Sergei Tiviakov, maar had moeite om de balans in de partij te bewaren tegen Tiviakov's principiële spel. Er was nergens compensatie voor de verloren b-pion en Sergei converteerde moeiteloos naar de winst.

Evgeny Gleizerov - Rui Gao op bord drie was een tamelijk oninteressante Grünfeld. Wit kreeg niets uit de opening, en de vrede werd al na 27 zetten getekend.

GM Maksim Chigaev speelde een mooie strakke partij tegen FM Hing Ting Lai die een strategisch dubieuze zet speelde met 17.Pe1?! Al op zet 22 besloot Lai de handdoek in de ring te gooien. Een partij met uitgebreid commentaar van FM Grigori Kodentsov volgt spoedig.

undefined

Maksim Chigaev (foto Harry Gielen)

 

Peter Ypma (2260) boekte een mooie overwinning op FM Max Warmerdam (2347) vanuit een ongebruikelijke opening:

 

Alle partijen uit de A-groep:

B-groep

In de strijd tussen de aanvoerders van de lijst, Edim Salihbegovic en Joan Reinders, kreeg eerstgenoemde zijn voorbereiding op het bord in een Engelse opening. Hij verzwakte zwarts pionnenstructuur door het paard op c6 met zijn loper te slaan, om vervolgens zwarts actieve loper te ruilen. Dit leidde tot een aangename stelling die Edim omzette in een voordelig toreneindspel, waar hij zijn tegenstander wist weg te spelen.

Fons van Hamond voerde de zwarte stukken aan in een lange positionele partij tegen Lucien Jerphanion. In een objectief remise eindspel toonde Van Hamond meer zitvlees en wist met een paar handige manoeuvres de vis op het droge te krijgen.

Van de andere spelers met 2,5 uit 3 wist niemand zijn partij te winnen (onder andere maakte de hoger gerate Minko Pieters remise tegen Arthur Maters) op Onno Elgersma na. Van Hamond en Elgersma zijn nu dus de directe achtervolgers van Salihbegovic die nog een perfecte score heeft.

Studentenschaaktoernooi

Een nieuw evenement dit jaar is het Studentenschaaktoernooi. Het idee hiervan is om relatief onervaren schakers die (nog) niet lid zijn van een club bij de schaaksport te betrekken. Tien enthousiaste studenten meldden zich aan om vijf rapidpartijen te spelen. Er was een aardig prijzenfonds vrijgemaakt en de inschrijving was gratis (1e prijs 150 euro, 2e 75, 3e 50). Het niveau was behoorlijk, veel hadden online al de nodige ervaring opgedaan. Winnaar met een 100%-score was Arno Holtrop, tweede werd Adriaan Boer met 4 uit 5 en gedeeld derde werden Jan Willem van der Graaf, Oscar Delicaat en Freddrick van der Meer. De prijs voor de best scorende studievereniging à 120 euro werd gedeeld door FMF (Informatica, Wiskunde, Mechanica, Sterrenkunde en Natuurkunde) en HCSA (The Honours College Social Association).

undefined

Arno Holtrop (links) krijgt zijn prijs van toernooidirecteur Koen Lambrechts

 

Schoonheidsprijzen ronde drie

De jury heeft de volgende winnaars voor de schoonheidsprijs van ronde drie gekozen: Minko Pieters die van Anna Martinez won, en Marlinde Waardenburg voor haar overwinning op Thomas Moerman (beide uit de B-groep).