A-groep

Na een welverdiende rustdag waren de spelers duidelijk weer helemaal opgeladen, want er waren weer een aantal interessante aanvalspartijen op te tekenen met relatief weinig remises.

De ogen waren natuurlijk gericht op het hoogste bord, waar Chigaev en Liu het tegen elkaar opnamen. De opening begon net zoals Popov - Liu al kwam er deze keer een Nimzo-Indische structuur op het bord. Chigaev verleidde Liu tot het spelen van 15.cxd4 waarna wits lopers erg gevaarlijk werden. Hij won zijn pion terug met rente en kon in no time zwarts koningsstelling kapotmaken.

undefined
Sergei gaat in januari naar Turkmenistan om daar coach van het nationale vrouwenteam te worden (foto Bart Beijer)

 

Rui Gao - Sergei Tiviakov begon als een rustige Rubinstein in een Franse opening. Sergei vond het niet erg om een wat passieve maar solide stelling te accepteren. De Chinese speler stuurde aan naar een eindspel waar hij het loperpaar had, maar ging vervolgens in de fout met 17.Le4? Sergei nam het initiatief over door wits pionnenstructuur op de koningsvleugel te ruïneren. Maar het was allemaal nog niet voorbij. Na 27.Th6 zou het objectief gezien nog remise moeten zijn, aangezien Sergei moest afwikkelen naar T+2pi tegen L+3pi. Gelukkig voor hem blunderde de Chinees vervolgens met 31.b4? waardoor hij geen vesting meer kon neerzetten. De c-pion vloog er snel af en de rest was techniek. Bekijk het interview met Sergei voor een lesje eindspel! Een analyse door Grigori Kodentsov (de man links in de video) zal later nog geplaatst worden.

Locale grootmeester Jan Werle was gebrand op revanche tegen Ivo Maris, van wij hij vorig jaar in de laatste ronde verloor. Maris had een moeilijke stelling vanuit de opening, maar nadat Werle met 27.Bxa4 een pion won, kreeg zwart onverwacht kansen. Maris won een kwaliteit, maar Jan bleef precies spelen en profiteerde uiteindelijk van zijn ver vooruit geschoven c-pion.

Underdog Peter Ypma toonde opnieuw geen angst tegen een hoger gerate tegenstander, deze keer tegen Hugo ten Hertog. Hij moest wel eerst een dubieuze opening overleven, maar kon daarna met origineel spel langzamerhand in het voordeel te komen en de partij winnen.

undefined

Lucas van Foreest (rechts) tegen Jinshi Bai (links) 

 

Partijen van de eerste tien borden in de A-groep:

Group B

Een paar bedroefde gezichten in de B-groep, snel na aanvang van ronde 5. Jeugdige lieden die snel opgeknoopt werden, soms door nog jeugdigere lieden. Misschien dat het warme kerstweer de jonkies wat in de war brengt, in ieder geval is er nog ruimte voor verbetering in de komende 4 ronden. Geen bedroefde blik bij Arthur Maters. Deze jongeman dendert door de B-groep en pakte vandaag zijn derde hoger gerate tegenstander, met een TPR van 2069 mag je natuurlijk ook niet ontevreden zijn als twaalfjarige! In de middenmoot werd een paar keer strijd geleverd door locals waarin de underdog (Jansen – Huizinga en Visser – Pouw bijvoorbeeld) zich niet lieten afbluffen. Remise tegen 'een sterkere speler' die je clubgenoten kennen is toch altijd lekker.

Dan naar de topborden, daar vielen een paar remises waardoor het spannend blijft. Op bord 2 schommelde de partij tussen Jelic en Elgersma wat heen en weer. Het was Jelic die de eerste kans kreeg op serieus voordeel, maar 'de eerste aanname' was net niet helemaal lekker waardoor de kans weer meteen verdween. Vervolgens namen beide spelers risico; Jelic ging voor het materiaal en Elgersma voor de aanval. De aanval leek door te slaan, maar Onno was onnauwkeurig waardoor Jelic het vege lijf konnen redden. Remise dus, maar dat kunt u ook hieronder zien:

De partij op bord een had niet zoveel om het lijf, behalve dan dat van Hamond de ongeslagen koploper even liet voelen dat hij niet onnaantastbaar was. Ook hier werd het remise, maar als Fons voor het iets subtielere Lf4 in plaats van Lg5 had gekozen had de roze wolk waarop Edim dit toernooi verblijft wel eens helemaal verdwenen kunnen zijn. Kijkt u zelf (commentaar door onze eigen toernooidirecteur Koen Lambrechts):

Wat er verder nog gebeurde in de B-groep? Nou, bekijkt u ten Velde – van Foreest en Oort – Hofstra eens, best vermakelijk.

 

Compacttoernooien

Vandaag werd het startsein gegeven voor de altijd populaire Compactgroepen. Meer dan 170 schakers doen mee aan het vijfrondige toernooi, verdeeld over vier ratinggroepen. In Compact A maakte Amir Nicolai (2012) remise tegen FM Arno Bezemer (2330) ondanks dat hij in de opening een pion wegblunderde. Joop Hummel (2012) besloot zijn dame te offeren voor twee lichte stukken. Er was zeker sprake van compensatie, maar het bleek uiteindelijk niet genoeg te zijn.

Op bord een in Compact C begon het toernooi slecht voor usual suspect Michal Sterba uit Tsjechië (1739) door te verliezen van Kenneth Muller (1609). In dezelfde groep deed zich een interessant situatie voor in de partij tussen schaakvaders Stephan van der Hagen (1642) en Sake Jan de Boer (1572). Beiden misten namelijk dat er een mat in twee mogelijk was geweest. Iets dat Loek van der Hagen of Eelke de Boer vast niet gemist zou hebben!