A-groep

Jinshi Bai - Sergei Tiviakov bleek een tamme remise. Bai nam als het ware een 'bye', met zijn Catalaanse opening zocht hij met kleine middelen mogelijkheden om Tivi te doen wankelen. Deze gaf geen krimp en de vrede werd getekend. Tivi consolideert zodoende zijn koppositie.

Chigaev - Karthikeyan werd een lang treffen. Hier en daar had wit een misschien een plusje. Er verscheen een gesloten stelling met ongelijke lopers en wat torens, de structuur wat mal. Toch wilde men wel spelen. Karthikeyan wist de boel niet droog te houden. Goed puntje voor Chigaev!

undefined

P. Karthikeyan

 

Peter Ypma is met een voortreffelijk toernooi bezig. Kennelijk voelt hij zich wel in zijn sas in Groningen. Hij deelt gevoelige tikken uit. Hij is op koers om een meesternorm binnen te slepen. Met enige goodwill zou een GM-normpje er ook wel eens in kunnen zitten. Vandaag een kans tegen Gleizerov? Deze goedgemutste Rus was vast niet in de stemming om mee te werken. Ypma koos de afruilvariant van het Frans voor zijn streven. Wou hij dan toch remise? Of was dit een listig plan om de technisch degelijke Gleizerov uit zijn comfortzone te krijgen? Hoe dan ook, werd het een wat tam gefriemel, met het wat slaapverwekkende thema dat beide spelers hun mindere loper wel wilden ruilen. Gleizerov was de eerst die met c5 de vlam in de pan gooide. Hij kreeg een eeuwig initiatief, toen Ypma gruwelijk terugsloeg met een pion op f3, waar terugnemen met de dame geboden was! Hierna leek de partij een formaliteit. Gleizerov heeft daarmee aansluiting met de top, misschien kan hij Tiviakov het leven zuur maken?!

Guanchu Liu probeerde met man en macht het peloton in te halen. Hij won met ingenieus spel een pion. Ergens raakte hij helaas van het goede pad af en kon Deepan slinks met remise ontglippen. Dat moet een beste opluchting voor Deepan zijn geweest!

undefined

Sipke Ernst laat zijn partij zien

 

De partij tussen Lucas en van Foreest en Sipke Ernst was een mooie pot. Meester Sipke won (hij heeft Lucas nog getraind) en heeft na een slechte toernooistart de weg naar boven weer gevonden, met nu 5 uit 7. FM Erik Jan Hummel heeft deze partij uitvoerig behandeld, zie de viewer hieronder!

undefined

Commentator Erik-Jan Hummel

 

Casper Schoppen is toch wel de held van de dag met een mooie overwinning op Ulybin. De zelfverminkende zet 18.f4 van Ulybin bracht niet de gehoopte dynamiek. Als Casper zo blijft spelen kan hij nog een meesternorm behalen!

Maurice Schippers is ook met een aardig toernooi bezig. Helaas kon hij dat vandaag geen gevolg geven. Ten Hertog speelde voortreffelijk. Allicht dat een vroeger c3 met directe aantasting van het centrum wijs was geweest?

Werle en Krasenkow wonnen hun partijen. Allicht dat deze grote namen op het eind van het toernooi toch nog een rol van betekenis kunnen gaan spelen.

Hieronder de partijen van de eerste tien borden:

 

B-groep

De laatste ronde begint te naderen, en de spanning aan de top neemt toe. Zouden lijstaanvoerders Van Hamond en Salihbegovic erin kunnen slagen om voor te blijven op troonpretendenten Pieters, Elgersma, Jelic, Mostertman en Zuiderweg?

Fons van Hamond - Minko Pieters was voor uw verslaggever een ondoorgrondelijke partij. Wit kwam al snel lekker uit de opening: voorsprong in ontwikkeling en een loperpaar. Fons ging echter niet al te voortvarend verder en liet zijn witveldige loper ruilen voor een paard. Vervolgens begon hij wat te pielen op de koningsvleugel, maar Pieters' lichte stukken stonden uitstekend en er was weinig reden voor paniek. Door een kwaliteitsoffer van wit werd het weer interessant. De dames vlogen al snel van het bord, de veertigste zet werd bereikt en... de spelers kwamen remise overeen. Het is mij echter onduidelijk wat wit in de slotstelling kan doen om verlies van zijn a-pion te voorkomen. Dan heeft wit nog maar één pion compensatie, en kan zwart volgens mij zonder risico op winst spelen. Niet een partij waar beide spelers erg tevreden over kunnen zijn.

Op bord twee bereikte Edim Salihbegovic met wit een prettig eindspel door een loper en paard te pakken voor een toren en pion. Onno Elgersma bleef actief spelen met zijn torens en het bleek nog niet zo makkelijk voor wit om vooruitgang te boeken. Na het ruilen van wat pionnen was de muziek helemaal uit de stelling en was remise de enige mogelijke uitslag. Er lijkt bij Edim wat zand gekomen in de puntenmachine. Met deze remise heeft hij zijn voorsprong op de rest van het veld verkwanseld.

De opening in Tycho Bruggink - Bruno Jelic was al na drie zetten origineel te noemen; met 3.Ld3 gaf wit feitelijk het initiatief al uit handen. Zwart vond het helemaal niet erg om dames te ruilen: wits stukken hadden weinig toekomst en Bruno kon lekker doorgaan met ontwikkelen. Tycho maakte het vervolgens alleen maar makkelijker voor zwart door te weigeren zijn stukken op de damevleugel te activeren en door met g3 zijn koningsstelling te verzwakken. Na 18...Pxf2 was het tactisch al uit.

Johan Mostertman met wit tegen Edwin Zuiderweg had vandaag wel zin om ertegenaan te gaan, maar zijn stelling vroeg misschien om wat meer subtiliteit. Wat al te enthousiast spel werd hard afgestraft door Edwin.

Op bord 5 een jeugdig onderonsje tussen Raymon Oord en Pieter van Foreest. Helaas voor Pieter ging hij al vroeg de mist in door een vergiftigde pion te slaan op c4 met zijn paard. Da4 schaak, au! Stuk minder, punt voor Raymon.

Dit alles betekent dat de koppositie nu gedeeld wordt door vier spelers met 5.5 uit 7: Van Hamond, Salihbegovic, Jelic en Zuiderweg. Op een half punt volgen Pieters, Elgersma, Oord en Maters.

 

Compact

De 'jeugdbootspelers' hebben het zwaar in deze ronde van het Compact. Dries weet het nog te houden, maar Sjoerd delft wel het onderspit. Jonas Hilwerda kwam met een goed resultaat uit de match, maar in de compact loopt het nog niet lekker. Zo verloor hij ook vandaag. Bent kreeg een lesje in kwaliteit tegen kwantiteit; een pion meer, maar de stukken van Alje waren veel te sterk.

Arno Bezemer en Stefan Beukema wonnen redelijk volgens verwachting en Pogan moest tegen Clemens in remise berusten. Dat betekent dat er niemand meer op 100% staat en dat het tot het einde spannend zal blijven wie de groep wint.

In de B waren de topborden heel snel klaar. Ardin Bosboom scoort als enige de volle mep en kan morgen met zwart zijn borst natmaken.

undefined

Emma de Vries

 

In de C ook een paar snelle resultaten, zo staan Ron, en verrassender Elwin en Elmar op 100%. Emma de Vries won vandaag een stevige pot schaak. "Hij zag wel veel," aldus Emma. Maar ze komt wel op een halfje van de koplopers samen met Jasper Dekker en bijna samen met Paul van Velthoven. De laatste wist echter net niet te winnen in een eindspel met paard plus dame tegen dame.

En dan de D-groep; 4 dames op de eerste 4 borden maar geen van hen wist zich bij de koploper Daan Noordenbos te voegen. Dionne kwam net te kort om Louise Beukema omver te werpen. Famke wist wel te winnen maar volgt op een halfje van de jongeman op 100%.